Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Verstappen: Snelheid van Mercedes is niet iets waar wij nu over beschikken
F1 nieuws

Verstappen: Snelheid van Mercedes is niet iets waar wij nu over beschikken

72
mercedes
Foto: F1Unchained

Identieke rondetijd voor Max Verstappen en George Russell

Max Verstappen noteerde dezelfde kwalificatietijd als George Russell in Canada, maar start achter hem. Verstappen gaf toe dat het behalen van een identieke rondetijd aan George Russell “achteraf gezien geweldig” was na de kwalificatie van de Grand Prix van Canada, gezien de snelheid van Mercedes in Montréal. Lewis Hamilton was in de laatste training op zaterdag bijna vier tienden sneller dan wie dan ook, maar Verstappen zette in Q3 een tijd neer van 1:12.000 – identiek aan de snelste tijd van Russell in het laatste deel van de kwalificatie – maar aangezien Russell zijn tijd eerder neerzette, behoudt hij de pole position voor de race op zondag.

De vroege snelheid van Mercedes volgens Max Verstappen

Beide Russell en Hamilton hadden dit weekend de verbeterde voorvleugel van het team gemonteerd, wat heeft geresulteerd in betere prestaties op de baan, samen met andere verbeteringen die de voormalige wereldkampioenen dit seizoen aan de W15 hebben aangebracht. Verstappen had moeite met zijn Red Bull tijdens de trainingen, maar terwijl zijn teamgenoot, Sergio Perez, in Q1 uitviel, plaatste Verstappen zijn auto op de eerste startrij voor de Grand Prix van Canada.

Vanwege de ruwe snelheid die Mercedes tot nu toe in Canada heeft laten zien, gaf de Red Bull-coureur toe dat P2 voor hem een perfect acceptabele startpositie is voor de race op zondag.

“In het algemeen denk ik dat het geen slechte kwalificatie was,” zei Verstappen na de sessie. “Ik denk dat wat eerder werd genoemd, waarschijnlijk Q3 de zwakste sessie was voor Mercedes, dus op dezelfde rondetijd staan is achteraf geweldig. Ik denk dat als je kijkt naar hun pure snelheid, ik tweede zou nemen – omdat ik na Q2 hun rondetijden zag en dacht, ‘er is geen manier waarop ik zoiets kan doen.'”

Lees ook:  Mercedes dominant tijdens trainingen Dutch GP: 'Russell en Hamilton in topvorm'

Wat staat er te wachten tijdens de Grand Prix van Canada op zondag?

Verstappen sprak ook over de uitdagingen die het team had tijdens het weekend. “Toen was er natuurlijk een beetje regen tussendoor, zoals af en toe een paar spetters hier en daar, maar ik denk dat het weekend over het algemeen weer een beetje rommelig was van onze kant. Te veel kleine problemen en van daaruit probeerden we de best mogelijke balans met de auto te vinden.

Ik denk dat we een redelijk goede balans hadden in de kwalificatie. Ik was er best blij mee, maar we moeten in staat zijn om gewoon schonere weekenden zonder problemen te hebben, en ik denk dat dat ook een beetje zal helpen.”

Zijn Red Bull en Mercedes verwikkeld in een titelstrijd?

Toen hem werd gevraagd of de snelheid van Mercedes dit weekend hem verraste, gaf Verstappen een diplomatiek antwoord – hij vond hun snelheid “goed voor de Formule 1” – met Mercedes nu als een ander team dat mogelijk in de mix komt met Red Bull, McLaren en Ferrari aan de voorkant van het veld, als ze hun huidige traject voortzetten.

“Nou, ik denk dat je in het algemeen, als je naar het hele veld kijkt, er best veel verrassingen zijn, zoals goede verrassingen en slechte verrassingen,” zei hij. “Dus ja, het laat gewoon zien dat iedereen dichterbij komt en dat het echt details zijn die het verschil maken.”

“Misschien begrijp je de banden beter. Je kent bepaalde zwakke punten van je auto, en waarschijnlijk hebben andere teams hun eigen zwakke punten, dus je moet dat ook meenemen en rekening houden met bepaalde circuit lay-outs, maar het is goed voor de Formule 1.”

Lees ook:  Mercedes wil consistentie in prestaties na leerproces voorafgaand aan Baku

Red Bull’s positie ten opzicht van andere teams

Red Bull heeft een voorsprong van slechts 24 punten op Ferrari in het constructeurskampioenschap, terwijl McLaren ook dicht in de buurt is gekomen. Dit betekent dat de voorsprong van Red Bull niet langer enorm is en dat andere teams de kans hebben om in te lopen. Mercedes zelf staat weliswaar vierde, maar heeft volgens technisch directeur James Allison progressie geboekt en hoopt aan te kunnen haken bij de strijd vooraan.

Bovendien heeft Max Verstappen zijn voorsprong in het rijderskampioenschap zien slinken tot 31 punten op Charles Leclerc van Ferrari. Leclerc won recent in Monaco, terwijl Lando Norris van McLaren in Miami zijn eerste zege pakte. Dit laat zien dat Verstappen en Red Bull niet langer ongenaakbaar zijn en dat er een echte titelstrijd aan het ontstaan is met meerdere kanshebbers.

Verder suggereren de bronnen dat Red Bull mogelijk een stap achteruit heeft gedaan met een recente upgrade van de RB20-auto. Mercedes vermoedt dat deze update zelfs een “downgrade” was, wat Red Bull kwetsbaarder zou kunnen maken op bepaalde circuits. Als dit het geval is, zou Mercedes met verdere updates de kans kunnen krijgen om de aansluiting te vinden bij de voorhoede.

Er werd gesuggereerd dat het Circuit Gilles Villeneuve in Canada, met zijn langzame bochten en hoogteverschillen, mogelijk minder goed bij de Red Bull past. Als Mercedes en Ferrari hier beter presteren, kan dit de titelstrijd verder openbreken. De verwachte regen maakt het weekend extra onvoorspelbaar.

Gerelateerd nieuws

Alonso: Singapore vereist alle kwaliteiten die wij missen in onze auto

Fernando Alonso heeft duidelijk gemaakt dat Singapore niet bepaald in het voordeel...

Ferrari noemt McLaren’s ‘mini DRS’ vleugel ‘meer dan grensgeval’

Ferrari-teambaas Fred Vasseur heeft de achtervleugel van McLaren’s MCL38, zoals gebruikt in...

Lewis Hamilton’s sombere conclusie over kwalificatiekansen: Mercedes ‘verloren’ in afstelling

Lewis Hamilton heeft zijn kansen op een goede kwalificatie tijdens de Grand...

Max Verstappen heeft ‘geen woorden’ voor FIA-straf na misdragingen

Max Verstappen reageerde kort maar krachtig: “Geen woorden.” Dit kwam nadat de...

McLaren en Ferrari domineren vrijdag in Singapore, Red Bull valt tegen

Op de eerste dag van de Singapore GP hebben McLaren en Ferrari...

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...