Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Mercedes en Mclaren riskeren FIA-reactie met geheime achtervleugeltruc

Mercedes en Mclaren riskeren FIA-reactie met geheime achtervleugeltruc

1.2k
Mercedes en Mclaren riskeren FIA-reactie met geheime achtervleugeltruc
Foto: Formula 1 Inside

Max Verstappen benadrukte na drie dagen testen dat de auto snel is, maar lastig te besturen. Op de eerste testdag zette hij een opvallend snelle eerste sector neer, waarmee Red Bull direct een signaal afgaf.

Toch gaf Verstappen toe dat de auto nog veel werk nodig heeft:

“We hadden een redelijk goede dag, maar er is nog veel werk te doen.” – Max Verstappen

Het grootste probleem van de RB21 lijkt de midcorner-onderstuur te zijn, dezelfde zwakte als vorig seizoen. Volgens Viaplay-rapporten was Red Bull zelfs geschrokken van hoe de auto reageerde in lange bochten.

Dit bevestigt dat de auto ondanks snelheid niet eenvoudig te hanteren is, vooral in technische sectoren.

McLaren wordt door diverse paddock-bronnen beschuldigd van een truc die doet denken aan het ‘mini-DRS’-systeem van vorig jaar.

Tijdens de GP van Azerbeidzjan 2024 had Oscar Piastri een achtervleugel die zich aanpaste zonder dat DRS officieel werd ingeschakeld. Dit zorgde voor minder luchtweerstand op rechte stukken, terwijl de neerwaartse druk in bochten behouden bleef.

Pierre Vasseur, hoofdingenieur bij een concurrerend team, verklaarde:

“McLaren gebruikt nog steeds trucjes met de achtervleugel. Je ziet het duidelijk in de onboardbeelden.”

Data uit de snelheidstraps op dag drie van de test bevestigt deze vermoedens. Piastri werd tweede in de topsnelheid met 319 km/u, opvallend voor een auto die normaal gesproken niet uitblinkt op rechte stukken.

Dit duidt op een aerodynamisch voordeel dat McLaren mogelijk opnieuw in de grijze zone van de reglementen plaatst.

Mercedes en de verdraaibare achtervleugel

Naast McLaren wordt ook Mercedes beschuldigd van een innovatieve oplossing aan de achtervleugel. Volgens paddockbronnen past het hele achtervleugelmechanisme zich aan bij hoge snelheden, waardoor de luchtweerstand aanzienlijk vermindert.

Lees ook:  Mohammed Ben Sulayem en de controverse rondom zijn FIA-leiderschap

Dit is een andere benadering dan McLaren’s ‘mini-DRS’ en lijkt meer op een flexibele structuur die kantelt onder belasting.

Een belangrijk detail uit de FIA-reglementen is dat de sleufopening van de DRS-klep vorig seizoen werd aangepast van een minimum van 10-50 mm naar 9,4-30 mm.

Dit lijkt een reactie op eerdere ‘flexibele’ constructies, maar de huidige beschuldigingen suggereren dat teams nog steeds binnen de mazen van de wet opereren.

Red Bull heeft niet de verwachte sprong voorwaarts gemaakt in de testdagen. Het team kampte met problemen rond rijdbaarheid en onderstuur, iets waar Verstappen vorig seizoen al over klaagde.

Tijdens de Hongaarse GP gaf hij aan dat hij op negatieve rembalans reed, maar nog steeds moeite had om de auto door langzame bochten te krijgen.

“Ik verwacht niet dat we de snelste zijn, maar het is moeilijk in te schatten hoe goed iedereen is.” – Max Verstappen

Volgens goed geïnformeerde bronnen binnen Red Bull Racing moeten fans zich echter geen zorgen maken. Het volledige updatepakket van de RB21 is nog niet geïntroduceerd, met belangrijke verbeteringen die pas bij de eerste race in Australië zichtbaar worden.

Ferrari’s valkuil: technische tekortkomingen

Terwijl Mercedes en McLaren in opspraak raken door aerodynamische innovaties, heeft Ferrari andere problemen. Het team heeft de cruciale anti-dive en anti-squat technologie pas dit jaar geïmplementeerd, wat een achterstand van 12 maanden betekent ten opzichte van de concurrentie.

Dit vertraagde de ontwikkeling en maakte het team kwetsbaar voor problemen met de rijdbaarheid.

Op de derde testdag moest Ferrari vroegtijdig de auto demonteren, vermoedelijk door betrouwbaarheidsproblemen. Dit roept vragen op over hun consistentie gedurende het seizoen.

Lees ook:  Russell over 'geheime wapen' van Mercedes: 'W16 kan dit seizoen verrassen'

Hoewel de snelheid goed lijkt, wijzen experts erop dat de concurrentie waarschijnlijk een betere balans heeft gevonden tussen snelheid en controle.

De verdenkingen rond de flexibele achtervleugels van Mercedes en McLaren zullen ongetwijfeld leiden tot verdere FIA-controles. Als de trend van vorig jaar zich herhaalt, kan de FIA opnieuw de reglementen aanpassen om dergelijke technologieën aan banden te leggen.

Teams zoals Red Bull en Ferrari volgen deze ontwikkelingen nauwlettend, omdat een illegaal voordeel van hun concurrenten grote gevolgen kan hebben voor de kampioenschapsstrijd.

Wat vaststaat, is dat teams elk mogelijk technisch voordeel zoeken, zelfs in de grijze zones van de reglementen.

Of Mercedes en McLaren daadwerkelijk de regels overtreden, zal pas duidelijk worden wanneer de FIA verdere onderzoeken uitvoert en mogelijk ingrijpt.

Gerelateerd nieuws

Charles Leclerc Ferrari

Ferrari schrijft geschiedenis met dubbele diskwalificatie: ‘dit is gênant, zelfs voor lagere klassen’

Ferrari heeft in Shanghai geschiedenis geschreven, maar op de slechtst denkbare manier....

Oiliver Bearman Haas

Haas verrast met dubbele puntenfinish: ‘de auto was een beest deze zondag’

Haas heeft bij de Grand Prix van China 2025 onverwacht een dubbele...

max verstappen en george russell

Verstappen en Russell in beeld voor mogelijke ruildeal: ‘het wordt steeds logischer’

De kans dat Max Verstappen zijn contract bij Red Bull tot en...

Christian Horner Red Bull

Verstappen na GP van China: ‘ik voelde ineens veel meer grip, maar de balans bleef hetzelfde’

Max Verstappen sloot de Grand Prix van China 2025 af met een...