Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Max Verstappen heeft de mogelijkheid om zijn derde Formule 1-wereldtitel te behalen in Qatar
F1 coureurs

Max Verstappen heeft de mogelijkheid om zijn derde Formule 1-wereldtitel te behalen in Qatar

453
max verstappen

Haal het telraam tevoorschijn, want in het GP-weekend van Qatar zou Max Verstappen zijn kampioenschap kunnen bezegelen. Dit is zijn eerste kans van het jaar om de titel te grijpen, maar de wiskunde wijst erop dat hij een enorme blunder moet begaan om de kroon in de oliestaat niet op zijn hoofd te zetten.

Het hangt al een tijdje in de lucht. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer Max Verstappen voor de derde keer de wereldtitel in de Formule 1 zal bemachtigen. Hoewel hij in Japan het maximale aantal punten scoorde, was het niet voldoende voor het wereldkampioenschap, ondanks dat nummer twee in het klassement, Sergio Perez, nul punten behaalde.

Met zijn dertiende overwinning van het jaar heeft Verstappen momenteel een indrukwekkende voorsprong van 177 punten op Perez in het kampioenschap, terwijl er nog zes Grands Prix-weekenden te gaan zijn waarin maximaal 180 punten te behalen zijn. Dit komt neer op zes keer 26 punten (156 punten) tijdens de Grands Prix op zondag en drie keer acht punten (24 punten) tijdens de sprintraces op zaterdag.

Dit betekent dat Verstappen al tijdens de sprintrace in Qatar tot kampioen gekroond kan worden. Het enige wat hij op zaterdag hoeft te doen? Drie punten scoren, oftewel eindigen op P6 of hoger. In dat geval is hij dit jaar niet meer in te halen. Theoretisch gezien zou Perez qua punten nog op gelijke hoogte kunnen komen met de Nederlander, maar dan wordt er gekeken naar het aantal overwinningen, wat duidelijk in het voordeel van Verstappen is.

Als Verstappen uitvalt tijdens de sprintrace, betekent dat niet per se dat hij een dag moet wachten om zich tot kampioen te kronen. Zelfs als hij vanuit de garage toekijkt, kan hij kampioen worden. Perez moet namelijk, ongeacht het resultaat van Verstappen, minimaal de derde positie veroveren tijdens de sprintrace. Als hij eindigt op P4 of lager, is Verstappen ongeacht zijn eigen resultaat kampioen. De voorwaarden voor het geval dat Verstappen P7 of P8 eindigt in de sprintrace zijn beschreven in het onderstaande lijstje.

Positie Verstappen en Kampioenschap

  • 1. Ja
  • 2. Ja
  • 3. Ja
  • 4. Ja
  • 5. Ja
  • 6. Ja
  • Mits Perez niet wint
  • Mits Perez P3 of lager finisht

In het slechtst mogelijke scenario voor Verstappen tijdens de sprintrace, waarbij hij nul punten behaalt en Perez wint, kan hij nog steeds de titel op zondag veiligstellen. Net als op zaterdag hoeft hij dan geen wonderen te verrichten, want een achtste positie tijdens de GP van Qatar zou in dat geval al voldoende zijn.

Perez daarentegen moet iets doen wat hem sinds de GP van Azerbeidzjan niet meer is gelukt: de race winnen. Alleen dan kan hij nog dromen van de F1-wereldtitel, maar hij blijft afhankelijk van het resultaat van Verstappen, die met een top acht-klassering de titel in dat scenario pakt.

Kortom, Verstappen moet zich flink verslikken om geen drievoudig F1 wereldkampioen te worden.

Gerelateerd nieuws

Tiffany Cromwell: Partner van Valtteri Bottas

De sportwereld richt haar aandacht niet alleen op de prestaties van atleten,...

Heidi Berger: Partner van Daniel Ricciardo

In de wereld van Formule 1 gaat het niet alleen om de...

Lily He: Partner van Alex Albon

Als partner van Formule 1-coureur Alex Albon staat Lily He vaak in...

Wat de hoogtepunten van de Chinese GP onthullen over zijn eerste F1-race in vijf jaar

Terugkeer naar Shanghai Dit weekend markeert de terugkeer van de Chinese Grand...

Flavy Barla: Partner van Esteban Ocon

Flavy Barla is de partner van de Formule 1-coureur Esteban Ocon. Ze...

Lily Zneimer: Partner van Oscar Piastri

In deze sectie zullen we alles ontdekken over Lily Zneimer, de partner...

Isabel Hernaez: Partner van Carlos Sainz

In dit artikel zullen we meer te weten komen over Isabel Hernaez,...

Alexandra Saint Mleux: Partner van Charles Leclerc

Charles Leclerc, de populaire Ferrari-coureur, lijkt een nieuwe liefde te hebben gevonden...