“Het voelt allemaal een beetje verdacht.” Met die woorden uit George Russell zijn ongenoegen over de manier waarop de FIA plotseling terugkomt op de strengere regels rond vloeken in de Formule 1.
De Mercedes-coureur is verbaasd over de koerswijziging van de autosportbond en hekelt vooral het gebrek aan communicatie.
De FIA besloot kort voor het raceweekend in Imola de maximale boete voor schelden terug te brengen van €10.000 naar €5.000. Daarnaast krijgen stewards meer ruimte om de straf op te schorten, zeker bij een eerste overtreding.
Voor Russell, die namens alle coureurs spreekt als voorzitter van de Grand Prix Drivers’ Association, voelt het allemaal weinig transparant.
U-bocht van de FIA zet kwaad bloed
De oorspronkelijke boeteregeling kwam onder vuur te liggen na incidenten met Max Verstappen en Charles Leclerc. Verstappen kreeg tijdens het weekend in Singapore een taakstraf opgelegd vanwege een krachtterm tijdens een persconferentie.
Leclerc werd later beboet voor een soortgelijke uiting.nVolgens Russell is het onbegrijpelijk dat de regels in eerste instantie zo streng zijn gemaakt. Hij reageerde scherp:
“Ik vind dat de wijzigingen nooit hadden mogen gebeuren, zei George Russell. We praten over een situatie die is teruggedraaid, omdat het in eerste instantie gewoon belachelijk was. We zijn blij dat het terug is gedraaid, maar eigenlijk zou dit nooit hebben hoeven gebeuren. Het voelt daarom ook een beetje verkeerd om dankbaar te zijn voor die veranderingen.”
De Brit vraagt zich vooral af waarom er nooit overleg is geweest met de coureurs voorafgaand aan het instellen van de oorspronkelijke regels.
Russell benadrukt dat er nog altijd geen contact is geweest met de top van de FIA. En dat terwijl hij actief heeft geprobeerd het gesprek aan te gaan namens de gehele grid.
“We hebben nog steeds geen enkel contact gehad met iemand van het seniorniveau binnen de FIA. Dus het voelt allemaal een beetje verdacht.”
Hij beschrijft de situatie als onnodig moeilijk. Volgens hem zou er veel gewonnen kunnen worden met open communicatie, maar dat blijft vooralsnog uit:
“Het lijkt allemaal moeilijker dan nodig is. We hebben allemaal onze standpunten kenbaar gemaakt. Je wilt dan in ieder geval zien dat de andere partij bereid is om het gesprek aan te gaan.”
Russell vindt dat de coureurs zich redelijk hebben opgesteld, maar merkt dat diezelfde bereidheid van FIA-zijde ontbreekt.
Coureurs willen betrokken worden bij besluitvorming
Als voorzitter van de GPDA voert Russell al langer gesprekken om de stem van coureurs serieuzer te laten meetellen in sportieve en organisatorische besluiten.
De rel rond de scheldregels onderstreept voor hem opnieuw dat de band met de FIA onvoldoende functioneert.
De vraag of het beleid verandert op basis van inhoudelijke evaluatie of publieke druk, blijft onbeantwoord. De communicatie rond de boeteverlaging is vaag, en dat versterkt volgens Russell de indruk dat het allemaal niet transparant verloopt:
“Zolang het niet van beide kanten komt, blijft het eenrichtingsverkeer. En dat werkt niet.”
Het gebrek aan samenwerking frustreert Russell zichtbaar. Hij herhaalt dat hij niet uit is op conflict, maar wel op duidelijkheid en betrokkenheid bij besluiten die direct impact hebben op zijn collega’s.
Het lijkt erop dat de boete-incidenten rond Verstappen en Leclerc uiteindelijk de doorslag hebben gegeven. Na de straf voor Verstappen weigerde de Nederlander nog mee te werken aan FIA-persmomenten.
Dat leidde tot ongemakkelijke situaties en gaf volgens velen een verkeerd signaal over de balans tussen regels en realiteit. Leclerc, die zich eerder al negatief uitliet over de sancties, kreeg op zijn beurt ook een geldboete.
De optelsom van deze incidenten én de negatieve media-aandacht zetten vermoedelijk druk op de FIA om het beleid te herzien. Maar volgens Russell blijft het vreemd dat die bijsturing zonder dialoog plaatsvond.
“We willen gesprekken en dialoog. Je kunt maar zo vaak vragen om die gesprekken. Het moet van twee kanten komen.”
Hoewel de aanpassing van de regels op korte termijn de kou uit de lucht lijkt te halen, laat de nasleep vooral zien hoe moeizaam de relatie tussen de coureurs en de sportleiding verloopt.