Deze woorden van Adrian Newey zetten de toon. De topontwerper die onlangs begon als ‘Managing Technical Partner’ bij Aston Martin is duidelijk: de fundamenten zijn er, maar de bezetting schiet tekort.
Vooral op aerodynamisch vlak ziet hij een probleem dat directe actie vereist. De Britse engineer, bekend van zijn successen bij Williams, McLaren en Red Bull, maakte op 3 maart zijn entree in Silverstone.
“Lawrence heeft het beste gebouw in de Formule 1 neergezet – maar nu moeten we het ook benutten.”
Zijn taak: het team klaarstomen voor de reglementswijzigingen van 2026. Maar wat hij aantrof, stemde niet volledig gerust. Volgens Newey is het indrukwekkende gebouw slechts één onderdeel. De mensen maken het verschil.
Newey windt er geen doekjes om: Aston Martin heeft te weinig mankracht in de aerodynamica. De beperkte capaciteit dwingt het team om keuzes te maken, risico’s te nemen en soms zelfs ideeën vroegtijdig te laten vallen.
“Een onderdeel van ons team dat moet groeien, is de aero-afdeling. We moeten onze middelen richten op de richtingen die het meeste opleveren.”
Die keuzes betekenen ook dat engineers soms worden afgeremd in hun creativiteit. Dat vindt Newey moeilijk. Toch is het nodig om focus te houden en binnen de budgetlimieten te blijven.
De angst dat het team een kansrijke ontwikkelingsrichting mist, is reëel – maar de realiteit van de cap dwingt tot offers.
Optimisme en realisme
Newey benadrukt dat hij niet in een zwak team is gestapt. Integendeel. Hij is onder de indruk van de kwaliteit en motivatie in Silverstone. Alleen ontbreekt het nog aan voldoende diepgang en samenwerking.
“We hebben veel talentvolle mensen – maar in sommige gebieden moeten we gewoon met meer zijn. En beter samenwerken met de tools die we hebben.”
Hij vergelijkt het met zijn vorige team – zonder het direct bij naam te noemen. Dat team had ‘één van de slechtste windtunnels’ in de sport, maar blonk uit dankzij de hechte groep mensen.
Volgens Newey draait Formule 1 uiteindelijk niet om gebouwen of software, maar om samenwerking.
Hoewel de aandacht voornamelijk gericht is op het nieuwe tijdperk dat in 2026 begint, wordt het huidige seizoen niet volledig opgegeven.
Een kleine groep engineers werkt nog steeds aan verbeteringen voor de huidige auto, en Newey spreekt geregeld met hen – al is het informeel.
“Ik heb enkele lunchgesprekken gevoerd met de groep die nog aan de auto van 2025 werkt. Lawrence wil logischerwijs dat we zo goed mogelijk blijven presteren dit jaar.”
Die betrokkenheid is bescheiden, maar tekenend voor zijn stijl: observeren, adviseren en intussen bouwen aan het grotere geheel. De focus blijft op de lange termijn, maar hij laat het huidige project niet helemaal los.
Aston Martin beschikt over een van de meest moderne F1-faciliteiten. Maar Newey maakt duidelijk dat gebouwen geen races winnen. Het zijn de mensen – en die zijn op enkele fronten simpelweg in de minderheid.
De dynamiek in het team is veelbelovend, maar de concurrentie werkt niet met halve bezettingen. Zeker met het oog op de nieuwe regels is de bezettingsgraad cruciaal.
De boodschap van Newey aan Lawrence Stroll en de rest van het management is dan ook helder: zonder versterking in de aero-hoek wordt het lastig om aansluiting te vinden.