Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Binotto’s onverwachte lof voor Vasseur: ‘Hij heeft Ferrari weer op de rails gezet’
F1 nieuws

Binotto’s onverwachte lof voor Vasseur: ‘Hij heeft Ferrari weer op de rails gezet’

87
fred vasseur
Foto: ScuderiaFans

Mattia Binotto, de voormalige teambaas van Ferrari, heeft zich verrassend positief uitgelaten over zijn opvolger Fred Vasseur. Hoewel sommigen misschien wrok verwachtten, is Binotto vol lof over de impact die Vasseur sinds begin 2023 op het team heeft gehad. Hij erkent dat Vasseur de sfeer binnen het team heeft verbeterd en de focus weer heeft gelegd op waar het echt om draait: presteren op de baan.

“Fred heeft precies gedaan wat Ferrari nodig had. Hij heeft rust gebracht in het team en ervoor gezorgd dat iedereen zich weer kan concentreren op zijn taken zonder constante externe druk,” zegt Binotto enthousiast.

Sinds zijn aantreden als teambaas heeft Fred Vasseur een aantal cruciale veranderingen doorgevoerd bij Ferrari. Een van de meest opvallende was het verplaatsen van Inaki Rueda, het voormalige hoofd van de strategie, van de pitmuur naar een rol in de fabriek. Dit deed hij om de strategische besluitvorming te stroomlijnen en de druk op individuele teamleden te verminderen.

Vasseur introduceerde ook een nieuw systeem waarbij verantwoordelijkheden duidelijker zijn verdeeld onder de teamleden. Dit heeft geleid tot een efficiëntere werkwijze en snellere beslissingen tijdens raceweekenden. Minder strategische fouten en een beter gebruik van kansen tijdens races zijn het resultaat.

Daarnaast verkleinde hij de bezetting op de pitmuur van acht naar zes personen. Door deze verandering is de communicatie verbeterd en is er minder ruis tijdens cruciale momenten in de race. Het team is nu meer gefocust en effectiever in hun strategieën.

Binotto geeft toe dat deze aanpassingen positief hebben uitgepakt. “Sommige van deze veranderingen stonden al op de planning toen ik er nog was, maar Fred heeft ze snel en effectief geïmplementeerd,” erkent hij.

Verbeterde teamcultuur onder Vasseur

Een van de meest significante veranderingen is de transformatie van de teamcultuur bij Ferrari. Onder Vasseur’s leiding is er een verschuiving van een blame-cultuur naar een meer open en constructieve werkomgeving. Dit heeft geleid tot een hoger moreel onder de teamleden en betere samenwerking tussen verschillende afdelingen.

Lees ook:  Binotto's verrassende voorspelling: 'Norris verslaat Verstappen in 2024'

Vasseur moedigt aan om fouten te zien als leermomenten in plaats van redenen voor bestraffing. Hierdoor zijn teamleden meer bereid om risico’s te nemen en innovatieve ideeën te delen. Openheid en transparantie staan centraal, wat resulteert in snellere probleemoplossing en efficiëntere ontwikkeling van de auto.

Ook legt hij de nadruk op langetermijndoelen. In plaats van zich blind te staren op directe resultaten, stimuleert Vasseur het team om te denken aan duurzame prestatieverbetering. Dit leidt tot een meer gebalanceerde aanpak in auto-ontwikkeling en race-strategie.

Binotto is onder de indruk van deze culturele shift. “De manier waarop Fred de teamcultuur heeft veranderd is indrukwekkend. Mensen voelen zich vrij om ideeën te delen en risico’s te nemen, wat essentieel is voor innovatie in de Formule 1,” zegt hij.

Onder Vasseur heeft Ferrari een merkbare verbetering in prestaties laten zien. Hoewel de cijfers op het eerste gezicht anders lijken, is de context belangrijk:

Metric2022 (Binotto)2023 (Vasseur)Verandering
Overwinningen41-75%
Podiumplaatsen209-55%
Pole positions127-41,7%
Punten554406-26,7%
Constructeurs positie2e3e-1 plaats

Belangrijke factoren:

  • Dominantie van Red Bull: In 2023 was Red Bull uitzonderlijk sterk, wat het moeilijk maakte voor andere teams om te winnen.
  • Consistentie: Ferrari had minder uitvalbeurten en technische problemen, wat wijst op verbeterde betrouwbaarheid.
  • Kwalificatieprestaties: De auto bleef competitief over één ronde, met sterke kwalificatiesessies.

Binotto erkent dat de verbeteringen niet alleen aan Vasseur te danken zijn, maar prijst hem voor het verder ontwikkelen van de bestaande basis. “Fred heeft voortgebouwd op het werk dat we eerder hebben gedaan en heeft het team naar een hoger niveau getild. De consistentie is duidelijk verbeterd,” merkt hij op.

Lees ook:  Sainz onzeker over toekomst: 'Ferrari-vertrek kan carrière maken of breken'

Vasseur’s aanpak van externe druk

Een opvallend aspect van Vasseur’s leiderschap is hoe hij omgaat met de intense externe druk die bij Ferrari hoort. In plaats van zich te laten overweldigen, heeft hij een strategie ontwikkeld om deze druk te kanaliseren en het team te beschermen.

Vasseur fungeert vaak zelf als woordvoerder en creëert zo een buffer tussen het team en de media. Dit zorgt voor gecontroleerde communicatie en minder afleiding voor de coureurs en technische staf. Hij moedigt iedereen aan zich te focussen op hun werk en niet te veel aandacht te besteden aan speculaties en kritiek van buitenaf.

Daarnaast is Vasseur realistisch en open over de uitdagingen die het team tegenkomt. Door duidelijk te communiceren over doelen op korte en lange termijn, weet iedereen waar ze aan toe zijn. Dit helpt om de externe druk te verminderen en een stabiele werkomgeving te creëren.

Binotto prijst deze aanpak: “Fred heeft een opmerkelijk talent om de druk van buitenaf te absorberen en te voorkomen dat het het team negatief beïnvloedt. Dat is cruciaal bij een team als Ferrari, waar de verwachtingen altijd hoog zijn.”

Naast deze veranderingen heeft Vasseur ook geïnvesteerd in het aantrekken en behouden van toptalent. Hij begrijpt dat mensen het hart van het team zijn en heeft daarom extra aandacht besteed aan het verbeteren van werkomstandigheden en groeimogelijkheden binnen Ferrari.

Ook is er een versterkte samenwerking met de motorafdeling en andere technische partners om de auto verder te verbeteren. Door korte communicatielijnen en samenwerking te stimuleren, hoopt Vasseur op langdurig succes.

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Red Bull erkent gebruik van “bib trick” tijdens kwalificatie

Red Bull heeft recent toegegeven dat ze een mechanisme hebben gebruikt dat...

Geruchten rond Red Bull: Piastri mogelijk nieuwe teamgenoot van Verstappen in 2025

De geruchtenmolen draait op volle toeren: Red Bull zou een gedurfde zet...

GP Verenigde Staten 2024: Wie zijn de favorieten voor pole position?

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 belooft een spannende strijd...

Red Bull eist onderzoek naar McLaren na schokkende beschuldigingen kostenplafond

Red Bull Racing staat momenteel voor een flinke uitdaging, zowel binnen als...

Red Bull eindelijk eerlijk: ‘Wanneer je iemand als hij verliest, is dat een klap’

Red Bull heeft eindelijk toegegeven wat velen al vermoedden: de afwezigheid van...

Otmar Szafnauer over waarom Piastri Alpine verliet voor McLaren

Oscar Piastri’s overstap van Alpine naar McLaren blijft een van de meest...

Lawson reageert op Horner’s opmerking over motorstraf voor GP van de VS

Liam Lawson heeft bevestigd dat hij een motorstraf zal krijgen voor de...

Horner geeft Checo Perez laatste waarschuwing: ‘prestaties niet acceptabel’

Christian Horner heeft recentelijk harde kritiek geuit op Checo Perez, de Mexicaanse...