Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1-nieuws Wat de “Racepect”-campagne van Mexico zegt over het toxiciteitsprobleem van F1
F1-nieuws

Wat de “Racepect”-campagne van Mexico zegt over het toxiciteitsprobleem van F1

19
racepect

Bewustwordingscampagne “Racepect” gelanceerd in Mexico

De organisatoren van de Grand Prix in Mexico-Stad hebben alarm geslagen over antisociaal gedrag bij sportevenementen wereldwijd, aangejaagd door de toxische polarisatie op sociale media en in de maatschappij als geheel. Ze hebben een bewustwordingscampagne gelanceerd genaamd “Racepect”, met als doel de fans aan te moedigen het gevecht aan de 20 F1-coureurs op het circuit over te laten en niet over te laten slaan naar de tribunes of online platforms.

Achtergrond en noodzaak van de campagne

De campagne volgt op initiatieven van de FIA zelf om online haatzaaien tegen te gaan, nadat de organisatoren onaangename interacties tussen fanbases van verschillende coureurs opmerkten. De spanningen van de controversiële titelstrijd van 2021 tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn grotendeels afgenomen, maar ze blijven online hangen. Sindsdien zijn er ook botsingen geweest tussen de fanbasis van Verstappen en de vurige Mexicaanse supporters van zijn huidige teamgenoot Sergio Perez.

Maatregelen en reacties

De vocale reacties van sommige Mexicaanse fans hebben Red Bull ertoe aangezet extra beveiligingsmaatregelen te nemen in de paddock van Mexico. Federico Rodriguez, de directeur van de race, benadrukte het belang van respect in de sport en het bestrijden van discriminatie op de tribunes. Het recente populariteitsboommoment van F1 heeft niet alleen de fanbasis uitgebreid, maar ook gediversifieerd, wat zorgen baart over het binnendringen van hooliganisme in de motorsport.

Resultaten van de campagne

Rodriguez beschouwde de racedag als de “grote test” of de bewustwordingscampagne van Mexico enige impact had gemaakt. Ondanks een geïsoleerd incident leken de eerste tekenen erop te wijzen dat het weekend, met een recordaantal van 400.638 toeschouwers, soepeler verliep dan gevreesd. Rodriguez uitte zijn trots op de #Racepect-campagne en de invloed die het had op de fans.

Reacties uit de F1-community

Red Bull teambaas Christian Horner prees de Mexicaanse fans voor hun steun en sportiviteit tijdens het weekend, ondanks de eerdere boegeroep richting Verstappen in Austin. Er werden ook inspanningen geleverd om de veiligheidsproblemen binnen de F1-paddock aan te pakken na drukte bij het evenement van vorig jaar.

Vooruitblik en online uitdagingen

Het blijft afwachten of het initiatief van de GP van Mexico elders navolging zal krijgen en in hoeverre de campagne van de FIA resultaten zal opleveren. Een blik op F1-gerelateerde accounts op X, het platform voorheen bekend als Twitter, suggereert dat het aanpakken van online misbruik een orde van grootte moeilijker zal zijn dan het aanpakken van gedrag in persoon. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een F1-seizoen dat wordt gedomineerd door Verstappen en Red Bull, wat de spanning uit zijn rivaliteit met Hamilton of andere coureurs heeft gehaald.

Terwijl Verstappen en Hamilton tegenwoordig een meer hartelijke relatie lijken te hebben, kan datzelfde niet gezegd worden van sommige van hun meest fervente fans. De ware omvang van het toxiciteitsprobleem in F1 zal waarschijnlijk aan het licht komen wanneer verschillende coureurs en teams strijden om het wereldkampioenschap.

Gerelateerd nieuws

Aston Martin: Nieuwe F1-investering betekent geen vertrek van Lawrence Stroll

Aston Martin en de toekomst van Lawrence Stroll Aston Martin, bekend om...

Ocon legt uit waarom hij teamorder ‘positie behouden’ niet volgde in F1

Ocon’s misverstand tijdens de Grand Prix van Las Vegas Esteban Ocon, coureur...

Formule 1-coureurs pleiten voor verplaatsing van Las Vegas Grand Prix

De uitdagingen van de nieuwe racekalender De Formule 1 heeft onlangs een...

Alpine trekt zich terug uit F1-motor gelijktrekking

Alpine ziet af van motorupgrade in Formule 1 Recente ontwikkelingen in de...

Buitenlandse pers geeft Verstappen topcijfers: ‘Hij kwam terug met een waanzinnige snelheid’

De uitdagingen voor Verstappen in Las Vegas Max Verstappen, bekend om zijn...

Ricciardo’s strijd in Las Vegas: AlphaTauri in een andere competitie

De uitdagingen van AlphaTauri in Las Vegas Daniel Ricciardo, de ervaren Formule...

Oscar Piastri’s verrassende snelheid bij McLaren in Las Vegas GP

Een onverwachte wending voor Piastri en McLaren Oscar Piastri, de Australische coureur...

Aston Martin focust zich niet op McLaren in Abu Dhabi

Focus op eigen prestaties, niet op McLaren Aston Martin, onder leiding van...