Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Norris: Slim denken, niet vriendschap, achter Verstappen F1 verdedigingsaanpak
F1 coureurs

Norris: Slim denken, niet vriendschap, achter Verstappen F1 verdedigingsaanpak

43
lando norris
Foto: F1 Chequered Flag

Lando Norris, de coureur van McLaren, heeft een goede band met Max Verstappen. Gedurende de tweede helft van het vorige seizoen, toen zijn team een opmars maakte, bevond hij zich soms in een strijd om positie met zijn rivaal van Red Bull. Maar de manier waarop hij soms leek te kiezen voor een minder agressieve verdediging tegenover Verstappen, wat sommige waarnemers deed twijfelen aan zijn aanpak, is een interessant punt van discussie. Norris heeft zichzelf bewezen tegen andere coureurs zoals Lewis Hamilton, maar behandelt hij Verstappen anders omdat ze goede vrienden zijn?

De strategie van Norris

Norris is zich bewust van de kritiek, maar hij staat erop dat zijn houding ten opzichte van het racen tegen Verstappen niets te maken heeft met hun vriendschap. In plaats daarvan varieert zijn keuze van verdedigingstactieken tussen coureurs omdat hij weet dat er sommige rivalen zijn waarbij het geen zin heeft om super robuust te zijn in een poging ze tegen te houden. Norris legt uit dat het kennen van de situatie waarin je je bevindt en weten tegen wie je racet cruciaal is. Het gaat niet om een slechte houding, maar om realistisch en eerlijk zijn over de situaties waarin je je bevindt. De kans om Max achter zich te houden was praktisch nul. Hij was veel te snel, en zijn bandenslijtage was dit jaar beter dan die van iedereen.

De realiteit van racen

Norris is duidelijk dat hard verdedigen tegen een rivaal waarvan je weet dat hij je op een gegeven moment toch zal inhalen niets oplevert en je eigenlijk alleen maar kan schaden omdat het de banden meer belast. Er is geen punt in het ruïneren van de levensduur van je race door te proberen één persoon te verslaan die 99% kans heeft om je te verslaan omdat hij in een snellere auto zit. Dit was vooral het geval toen Lewis hem inhaalde in Austin; hij was op veel frissere banden, dus misschien was het niet de beste reden om tegen hem te racen, maar er was veel meer kans om hem achter zich te houden dan ooit met Max.

Vriendschap versus rivaliteit

En in plaats van dat zijn vriendschap met Verstappen wordt gezien als iets dat hem zou kunnen weerhouden van superhard verdedigen, denkt Norris dat het eigenlijk het tegenovergestelde is. Hij zou graag meer kracht willen tonen en een betere verdediging willen voeren. Mensen van buitenaf zijn te snel in hun oordeel over waarom hij niet hard zou racen tegen Verstappen. Ze zeggen: ‘ah, het is omdat hij vrienden is met Max’ en al dat soort dingen. Maar dat heeft er juist niets mee te maken. Als hij vrienden is met iemand, wil hij die persoon juist meer verslaan dan wanneer hij dat niet is.

Gerelateerd nieuws

Ocon: Alpine moet moed houden na moeilijke start F1 2024

Een uitdagende start De kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein op...

Hoe verhoogd zelfbewustzijn Piastri in zijn tweede F1 jaar zal stimuleren

Oscar Piastri’s indrukwekkende debuutseizoen in de Formule 1 van 2023, gemarkeerd door...

Sergio Perez wijst op een spannender F1-seizoen in 2024

Perez’s observaties na de eerste testdag Sergio Perez, coureur voor Red Bull...

Fernando Alonso overweegt Mercedes als nieuwe uitdaging

De geruchtenmolen draait op volle toeren Fernando Alonso, de gerenommeerde Formule 1-kampioen,...

Welke F1-coureurs starten 2024 met strafpunten?

De strafpunten van coureurs in de Formule 1 In de wereld van...

Vier redenen waarom de overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari “klopt”

Is het al doorgedrongen? Blijf het herhalen tot het zover is: Lewis...

Waarom Lewis Hamilton niet hetzelfde lot als Sebastian Vettel bij Ferrari zal ondergaan

Hamilton’s overstap naar Ferrari Lewis Hamilton’s langverwachte overstap naar Ferrari in 2025...

Ocon behoudt “sterke banden” met Mercedes te midden van geruchten over vervanging Hamilton

Esteban Ocon, de coureur van Alpine Formula 1, staat aan de vooravond...