Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Norris: Slim denken, niet vriendschap, achter Verstappen F1 verdedigingsaanpak
F1 coureurs

Norris: Slim denken, niet vriendschap, achter Verstappen F1 verdedigingsaanpak

60
lando norris
Foto: F1 Chequered Flag

Lando Norris, de coureur van McLaren, heeft een goede band met Max Verstappen. Gedurende de tweede helft van het vorige seizoen, toen zijn team een opmars maakte, bevond hij zich soms in een strijd om positie met zijn rivaal van Red Bull. Maar de manier waarop hij soms leek te kiezen voor een minder agressieve verdediging tegenover Verstappen, wat sommige waarnemers deed twijfelen aan zijn aanpak, is een interessant punt van discussie. Norris heeft zichzelf bewezen tegen andere coureurs zoals Lewis Hamilton, maar behandelt hij Verstappen anders omdat ze goede vrienden zijn?

De strategie van Norris

Norris is zich bewust van de kritiek, maar hij staat erop dat zijn houding ten opzichte van het racen tegen Verstappen niets te maken heeft met hun vriendschap. In plaats daarvan varieert zijn keuze van verdedigingstactieken tussen coureurs omdat hij weet dat er sommige rivalen zijn waarbij het geen zin heeft om super robuust te zijn in een poging ze tegen te houden. Norris legt uit dat het kennen van de situatie waarin je je bevindt en weten tegen wie je racet cruciaal is. Het gaat niet om een slechte houding, maar om realistisch en eerlijk zijn over de situaties waarin je je bevindt. De kans om Max achter zich te houden was praktisch nul. Hij was veel te snel, en zijn bandenslijtage was dit jaar beter dan die van iedereen.

De realiteit van racen

Norris is duidelijk dat hard verdedigen tegen een rivaal waarvan je weet dat hij je op een gegeven moment toch zal inhalen niets oplevert en je eigenlijk alleen maar kan schaden omdat het de banden meer belast. Er is geen punt in het ruïneren van de levensduur van je race door te proberen één persoon te verslaan die 99% kans heeft om je te verslaan omdat hij in een snellere auto zit. Dit was vooral het geval toen Lewis hem inhaalde in Austin; hij was op veel frissere banden, dus misschien was het niet de beste reden om tegen hem te racen, maar er was veel meer kans om hem achter zich te houden dan ooit met Max.

Vriendschap versus rivaliteit

En in plaats van dat zijn vriendschap met Verstappen wordt gezien als iets dat hem zou kunnen weerhouden van superhard verdedigen, denkt Norris dat het eigenlijk het tegenovergestelde is. Hij zou graag meer kracht willen tonen en een betere verdediging willen voeren. Mensen van buitenaf zijn te snel in hun oordeel over waarom hij niet hard zou racen tegen Verstappen. Ze zeggen: ‘ah, het is omdat hij vrienden is met Max’ en al dat soort dingen. Maar dat heeft er juist niets mee te maken. Als hij vrienden is met iemand, wil hij die persoon juist meer verslaan dan wanneer hij dat niet is.

Gerelateerd nieuws

Tsunoda wil meer toewijding van Red Bull na afwijzing F1 2025

Red Bull heeft onlangs aangekondigd dat Sergio Perez opnieuw is aangesteld voor...

Perez sluit de deur voor Sainz: Wat moet de Spanjaard nu doen?

Het nieuws kwam niet als een verrassing voor Carlos Sainz, maar dat...

Waar is Max Verstappen geboren?

Max Verstappen is geboren op 30 september 1997 in Hasselt, België.  Hij groeide...

Alpine’s dilemma: wie vervangt Ocon tijdens de Grand Prix van Canada?

Alpine’s controversiële coureursduo, Esteban Ocon en Pierre Gasly, botste tijdens de Grand...

Wie van de F1 woont in Monaco?

Max Verstappen, Lewis Hamilton en Charles Leclerc zijn enkele van de Formule...

Lengte, leeftijd en gewicht van alle Formule 1-coureurs

Formule 1 staat bekend om zijn snelheid, technologische innovatie en de uitzonderlijke...

Mick Schumacher overweegt F1-terugkeer te midden van onrust bij Alpine

Mick Schumacher heeft aangegeven dat een terugkeer naar de Formule 1 zijn...

Waar verblijven de F1 coureurs in Nederland?

Formule 1-coureurs verblijven tijdens de Nederlandse Grand Prix in luxe hotels en...