Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Hoe werkt F1 driver of the day?
Overig

Hoe werkt F1 driver of the day?

126
Hoe werkt F1 driver of the day?

De F1 Driver of the Day wordt bepaald door fanstemmen tijdens elke Formule 1-race. Fans brengen hun stem uit via de officiële Formule 1-website terwijl de race gaande is, zonder dat zij daarvoor een account nodig hebben. De coureur die aan het einde van de race de meeste stemmen heeft verzameld, ontvangt de titel Driver of the Day.

Deze titel weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de winnaar van de race, maar veeleer de coureur die opvallende prestaties levert of bijzondere sympathie wekt bij het publiek door indrukwekkende inhaalacties, snelle rondetijden, of het overwinnen van uitdagingen op de baan. Het stemmen is een directe manier voor fans om betrokken te raken bij de sport en erkenning te geven aan de coureurs die hun het meest hebben geïmponeerd tijdens de race.

Hoe wordt F1 driver of the day gekozen?

De eretitel Driver of the Day wordt gekozen op basis van het stemgedrag van de fans. Na elke race wordt het stemresultaat bekendgemaakt en de coureur met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot Driver of the Day. Het gaat hierbij niet per se om de coureur die de race heeft gewonnen, maar om de coureur die indruk heeft gemaakt op de fans met zijn prestaties of sympathie heeft opgewekt. Nederlandse fans zijn actieve stemmers en hebben vaak invloed op de uitslagen.

Om te begrijpen hoe de F1 Driver of the Day wordt gekozen, is het belangrijk om te kijken naar de criteria die door de fans worden gebruikt bij het stemmen. Hoewel deze criteria subjectief zijn en voor elke fan anders kunnen zijn, zijn er enkele algemene factoren die een rol spelen bij de beslissing om op een coureur te stemmen:

  1. Prestaties op de baan: Fans stemmen vaak op coureurs die indrukwekkende prestaties leveren tijdens de race, zoals het inhalen van andere coureurs, snelste rondetijden of het behalen van een podiumplaats.
  2. Sympathie en populariteit: Fans hebben vaak een persoonlijke voorkeur voor bepaalde coureurs en stemmen op basis van hun gevoelens ten opzichte van de coureur. Dit kan te maken hebben met persoonlijkheid, achtergrondverhaal, of zelfs de livery van de auto.
  3. Spannende momenten: Coureurs die betrokken zijn bij opwindende momenten tijdens de race, zoals gevechten om de positie of spectaculaire inhaalacties, ontvangen vaak stemmen van fans.

Als we kijken naar de winnaars van de F1 Driver of the Day in het verleden, zien we dat er verschillende coureurs zijn die de eretitel hebben ontvangen. Hieronder staat een overzicht van enkele eerdere winnaars:

Seizoen Driver of the Day
2016 Romain Grosjean
2017 Max Verstappen
2018 Max Verstappen
2019 Max Verstappen
2020 Max Verstappen

Deze lijst is niet uitputtend en er zijn veel meer winnaars van de eretitel. Het laat echter zien dat Max Verstappen een van de meest populaire coureurs is geweest onder de fans en regelmatig wordt gekozen als Driver of the Day.

De eretitel is niet alleen een blijk van waardering voor de coureurs, maar ook een manier voor fans om betrokken te raken bij de sport en hun favoriete coureur extra erkenning te geven. Het stemmen op de Driver of the Day is een unieke kans voor fans om hun mening te delen en invloed uit te oefenen op de sport.

Wat zijn de regels voor F1 driver of the day?

Er is geen officiële prijs voor de coureur die de F1 Driver of the Day titel wint. Het gaat puur om de eer en waardering van de fans. Coureurs ontvangen geen punten voor het winnen van de eretitel en het heeft geen invloed op het kampioenschap. Het doel van Driver of the Day is om fans de kans te geven hun favoriete coureur extra waardering te geven en te erkennen voor zijn prestaties tijdens de race.

De geschiedenis van F1 Driver of the Day

De eretitel Driver of the Day werd voor het eerst geïntroduceerd in 2016. De eerste coureur die deze titel in de wacht sleepte, was Romain Grosjean. Sindsdien is Max Verstappen de coureur met de meeste Driver of the Day-titels, namelijk 39. Sebastian Vettel staat op de tweede plaats met 23 titels en Lewis Hamilton op de derde plaats met 14 titels.

Positie Coureur Aantal Driver of the Day-titels
1 Max Verstappen 39
2 Sebastian Vettel 23
3 Lewis Hamilton 14

Hoe stemmen voor F1 driver of the day?

Als je wilt stemmen voor de F1 Driver of the Day, ga je tijdens een race naar de officiële Formule 1-website. Hier kun je jouw favoriete coureur kiezen en je stem uitbrengen. Het stemmen voor de Driver of the Day vereist geen account en is dus gemakkelijk toegankelijk voor alle fans.

Aan het einde van elke race wordt de winnaar van de Driver of the Day bekendgemaakt op de website. Je kunt de uitslag dus direct na afloop van de race terugvinden. Het is altijd spannend om te zien welke coureur de meeste indruk heeft gemaakt op de fans en de eretitel heeft verdiend.

Nederlandse fans staan bekend om hun enthousiasme en betrokkenheid, en zijn vaak zeer actief in het stemmen voor de Driver of the Day. Jouw stem als fan kan dus een verschil maken en bijdragen aan het bepalen van de winnaar van deze prestigieuze titel.

f1 driver of the day stemmen

Race F1 Driver of the Day
Grote Prijs van Australië 2021 Lewis Hamilton
Grote Prijs van Bahrein 2021 Max Verstappen
Grote Prijs van Emilia-Romagna 2021 Mick Schumacher

Eerdere winnaars van F1 driver of the day

Sinds 2016 hebben verschillende coureurs de eretitel Driver of the Day gewonnen. Het zijn bekende namen in de Formule 1-wereld, zoals Max Verstappen, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Deze coureurs hebben indruk gemaakt op de fans met hun uitzonderlijke prestaties tijdens de races.

Max Verstappen is de coureur met de meeste Driver of the Day-titels, namelijk 39. Hij wordt alom geprezen om zijn snelle races en geweldige inhaalacties. Lewis Hamilton volgt op de tweede plaats met 14 titels, terwijl Sebastian Vettel de derde plaats inneemt met 23 titels.

De volledige lijst met winnaars van elke race is beschikbaar op de officiële Formule 1-website. Hier kunt u alle coureurs vinden die de prestigieuze eretitel Driver of the Day hebben gewonnen en hun buitengewone talent en inzet hebben laten zien.

Gerelateerd nieuws

Kan een Formule 1-auto achteruit rijden?

Ja, een Formule 1-auto kan achteruit rijden. Volgens de FIA-regelgeving moet elke...

Hoeveel liter tank zit er in een Formule 1-auto?

Een Formule 1-auto heeft een brandstoftankcapaciteit van ongeveer 120 tot 150 liter,...

Hoe snel is een Formule 1-auto van 0 naar 100?

Een Formule 1-auto accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 2,6...

Wat is de moeilijkste F1 baan?

De moeilijkste F1 baan is het stratencircuit van Monaco. Pierre Gasly noemt...

Wat is de hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1 race?

De hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1-race werd bereikt door Valtteri...

Hoe zit een coureur in een formule 1 auto?

Een Formule 1 coureur zit in een bijzonder lage en achterover gekantelde...

Wie heeft de meeste formule 1 races achter elkaar gewonnen?

Max Verstappen heeft het record voor de meeste opeenvolgende overwinningen in de...

Wie is de rijkste formule 1 coureur?

Michael Schumacher is de rijkste Formule 1-coureur ooit, met een geschat vermogen...