Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 circuits GP Brazilië: Kan Verstappen zijn dominante vorm voortzetten?
F1 circuits

GP Brazilië: Kan Verstappen zijn dominante vorm voortzetten?

33
Autódromo José Carlos Pace

De overwinningsreeks van Verstappen

Het lijkt haast een vast gegeven in de Formule 1 van 2023: Max Verstappen die weer een Grand Prix wint. Met een comfortabele 16e overwinning in Mexico vorig weekend, en 19 overwinningen uit 24 events dit jaar – inclusief de Sprints – zet hij een indrukwekkende reeks neer. De vraag is niet of, maar wanneer hij zijn volgende race zal domineren. Dit weekend worden er twee races gereden, en hoewel de kansen klein lijken voor andere coureurs, blijft het de moeite waard om het hele veld in de gaten te houden, van kop tot staart.

De uitdaging van de kwalificatie

De kwalificatie belooft spannender te worden dan de race zelf, zeker nu het een Sprint race weekend is. Met maar één oefensessie vooraf, is de druk hoog om de auto’s goed af te stellen. Red Bull heeft dit seizoen al 12 pole positions behaald, maar Ferrari blijft niet achter met zes poles, waaronder de laatste twee in de VS en Mexico. Mercedes blijft ook in de race met Lewis Hamilton, die een pole pakte in Hongarije. Onvoorspelbaar weer tijdens de kwalificatie zou nog wel eens voor verrassingen kunnen zorgen op de startgrid.

De dynamiek van de Sprint races

Red Bull heeft bijna een monopolie op de overwinningen in de Sprints, met uitzondering van Qatar. Voor het laatste Sprint-evenement van het seizoen is Red Bull de duidelijke favoriet. Maar zoals altijd in de Formule 1, kan alles gebeuren.

Hoofdrace met mogelijkheden

Hoewel Verstappen favoriet blijft, kan de voorspelde regen de zaken door elkaar schudden. Gelukkig staat het circuit bekend om zijn inhaalmogelijkheden, wat zelfs een achterblijvende Verstappen de kans zou kunnen geven om zich een weg naar voren te vechten. Lewis Hamilton, die jaagt op de tweede plaats in het kampioenschap, zal alles op alles zetten om zijn voorsprong te behouden.

Kansen voor de middenmoot

Niet alleen de topcoureurs zijn interessant om te volgen. Fernando Alonso, bijvoorbeeld, heeft een sterke geschiedenis in Sao Paulo met acht podiumplaatsen. Zijn ervaring op dit circuit kan zijn Aston Martin boven de recente prestaties uit tillen. Ook McLaren zou, op basis van prestaties op vergelijkbare circuits, zijn momentum kunnen hervinden met Lando Norris en Oscar Piastri als kanshebbers voor top zes posities.

Onverwachte podiumkandidaten en puntenpakkers

De GP van Brazilië heeft een geschiedenis van verrassende podiumplaatsen, zelfs onder droge omstandigheden. En ook al lijken de kansen klein, de geschiedenis leert dat een onverwachte wending nooit uitgesloten is. Met coureurs als Pierre Gasly die eerder al verrasten met een tweede plaats, blijft het uitkijken naar wie dit jaar de donkere paarden zullen zijn.

De rol van de safety car

Een safety car is bijna gegarandeerd in Brazilië, met minstens één inzet in vijf van de laatste zes races. Dit kan de racestrategieën en dus de uitslag aanzienlijk beïnvloeden, wat altijd een element van onzekerheid toevoegt aan de weddenschappen. Het belooft weer een weekend vol snelheid, strategie en wellicht verrassingen te worden in de Formule 1. Met alle ogen gericht op Verstappen, zou het zomaar kunnen dat de andere coureurs het spektakel stelen.

Gerelateerd nieuws

Formule 1 keert terug naar Shanghai: onvoorspelbaarheid troef tijdens eerste Sprint-weekend van 2024

Na een onderbreking van vijf jaar keert de Formule 1 terug naar...

De beste en slechtste F1-circuits op de F1 2025 kalender

Een overzicht van de F1 2025 kalender Nu de F1-kalender voor 2025...

Formule 1-teams moeten zich voorbereiden op natte Japanse Grand Prix

Weersvoorspelling speelt cruciale rol in Suzuka Formule 1-teams en coureurs staan voor...

Waarom wordt Suzuka beschouwd als een van de ultieme tests voor Formule 1-coureurs?

De Formule 1 kent vele uitdagende banen, maar Suzuka in Japan staat...

Wat maakt het Suzuka-circuit uniek in de Formule 1-kalender?

Het Suzuka-circuit, gelegen in het hart van Japan, is een van de...

Hoeveel kost het om een Formule 1-race bij te wonen?

Het bijwonen van een Formule 1-race is een droom voor velen, maar...

Hoe wordt de veiligheid van Formule 1-circuits gewaarborgd?

Met snelheden die de 300 kilometer per uur kunnen overtreffen en circuits...

Waarom worden sommige Formule 1-races in de avond gehouden?

In de wereld van de Formule 1 vinden sommige races ’s avonds...