Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1-nieuws Boete en berisping voor Lewis Hamilton na oversteken Circuit Qatar Grand Prix
F1-nieuws

Boete en berisping voor Lewis Hamilton na oversteken Circuit Qatar Grand Prix

12
crash qatar lewis hamilton
Foto: F1nal Race

Lewis Hamilton is beboet en berispt voor het te voet oversteken van het circuit tijdens de Qatar Grand Prix na zijn botsing met Mercedes Formula 1-teamgenoot George Russell.

Hamilton kwam in aanraking met Russell in Bocht 1 bij de start van de race in Losail, waarna hij door het contact de grindbak in werd geduwd. Dit contact zorgde ervoor dat zijn rechterachterwiel brak en zijn race eindigde.

Terwijl de race onder controle van de safety car was, stak Hamilton het actieve circuit over van de buitenkant van Bocht 1 naar de pitstraat aan de binnenkant, slechts enkele seconden voordat Russell uit de pits kwam.

Uitspraak van de FIA

De FIA-stewards hoorden na de race een verontschuldigende Hamilton en gaven hem zijn eerste berisping van 2023 en een boete van €50,000, waarvan de helft is opgeschort voor de rest van het seizoen.

In hun uitspraak schreven ze: “Na de crash in Ronde 1 verliet de coureur van Auto 44 zijn auto in de grindbak en rende terug naar de pits. Hij stak hierbij het actieve circuit over en bereikte de binnenkant van de baan slechts enkele seconden voordat Auto 63 met hoge snelheid uit de pits kwam. Daarna liep hij langs het circuit tot hij uiteindelijk de baan verliet.

“Tijdens de hoorzitting was de coureur van Auto 44 zeer verontschuldigend en realiseerde zich dat de situatie erg gevaarlijk had kunnen zijn voor zowel hem als de naderende coureurs. De stewards benadrukten dat het oversteken van een actief circuit extreem gevaarlijke situaties kan veroorzaken en dat de coureurs hier zeer voorzichtig mee moeten zijn.”

De stewards besloten geen verdere actie te ondernemen tegen de zevenvoudig wereldkampioen voor het ongeluk zelf. Ze vonden wel dat Hamilton voornamelijk schuld had aan de botsing, maar beoordeelden het als een typisch race-incident in de eerste ronde, waarover ze over het algemeen milder oordelen.

Hamilton’s reactie

Hamilton verontschuldigde zich bij Russell voor de botsing, die hij veroorzaakte door niet genoeg ruimte te laten terwijl hij probeerde zijn teamgenoot aan de buitenkant in te halen.

“Ik heb de herhaling bekeken, en het was 100% mijn fout en ik neem de volledige verantwoordelijkheid. Excuses aan mijn team en aan George,” zei Hamilton op X (voorheen Twitter).

Ondanks het incident kon Russell na een pitstop voor nieuwe banden doorgaan en vocht hij zich terug naar een vierde plaats in een race die gekenmerkt werd door verplichte bandenwissels en extreme hitte.

“Lewis en ik, het komt goed tussen ons,” merkte Russell op. “We hebben enorm veel respect voor elkaar; niets was opzettelijk van beide kanten.”

Gerelateerd nieuws

Hamilton spreekt beweringen van Horner tegen over mogelijke Red Bull F1 zitje in 2024

De ontkenning van Hamilton Lewis Hamilton heeft de beweringen van Christian Horner,...

Herbert over Mercedes: gebroken beloftes en gemiste kansen

Mercedes komt belofte niet na, zegt Herbert Johnny Herbert, een voormalige Formule...

Weerbericht GP Abu Dhabi: zonnig weekend voor de laatste race

Aankomend weekend in Abu Dhabi Het Formule 1-seizoen nadert zijn einde en...

Robert Doornbos: Perez stratenkoning? Nee dat denk ik niet meer

De uitdagingen van Sergio Pérez Sergio Pérez, eens gevierd als de onbetwiste...

Christian Horner: Hamiltons sprak met Red Bull en Ferrari

Gesprekken tussen Hamilton en Red Bull Christian Horner, de teambaas van Red...

Aston Martin: Nieuwe F1-investering betekent geen vertrek van Lawrence Stroll

Aston Martin en de toekomst van Lawrence Stroll Aston Martin, bekend om...

Ocon legt uit waarom hij teamorder ‘positie behouden’ niet volgde in F1

Ocon’s misverstand tijdens de Grand Prix van Las Vegas Esteban Ocon, coureur...

Formule 1-coureurs pleiten voor verplaatsing van Las Vegas Grand Prix

De uitdagingen van de nieuwe racekalender De Formule 1 heeft onlangs een...