Ferrari dacht met P5 en P6 de schade beperkt te houden in de Grand Prix van China. Charles Leclerc eindigde voor Lewis Hamilton en leek solide punten te scoren. Maar na afloop werden beide auto’s uit de uitslag gehaald.
Leclercs auto bleek één kilogram te licht, terwijl bij Hamilton de plank te ver was afgesleten. Hierdoor werd Ferrari in één klap van tien punten teruggebracht naar nul.
De gevolgen voor het team waren direct zichtbaar in het constructeursklassement. Door de dubbele diskwalificatie kwam Ferrari op gelijke hoogte met Williams te staan: beide teams hebben nu 17 punten.
“Het draait om details. En dit keer zaten wij wél aan de juiste kant ervan.” – James Vowles
De fouten van Ferrari en Alpine (waar Gasly ook te licht werd bevonden) benadrukken hoe smal de marge is in de Formule 1.
De incidenten vormden aanleiding voor Williams-teambaas James Vowles om in zijn ‘Vowles Verdict’-video in te gaan op de situatie. Zijn uitleg biedt inzicht in waarom Ferrari mogelijk de fout in ging – en waarom het Williams wél lukte om binnen de grenzen te blijven.
“Wanneer we allemaal vechten in hetzelfde tiende van een seconde, moet je elk detail goed krijgen. En daarbij hoort ook volledige naleving van de regels.”
Veranderende bandenslijtage had effect op afstelling
Volgens Vowles was de sleutel tot het weekend aanpassingsvermogen. De omstandigheden op het circuit in Shanghai veranderden voortdurend, met name op het gebied van bandenslijtage.
Tijdens de sprintrace kampte Williams nog met stevige ‘graining’ aan de voorkant. Maar in de hoofdrace verdween dat verschijnsel grotendeels.
Om daarmee om te gaan, moest de afstelling van de auto zo gekozen worden dat deze beide scenario’s aankon: enerzijds voldoende balans bieden bij veel slijtage, anderzijds niet overschieten als die slijtage plots wegvalt.
Teams die zich onvoldoende aanpasten aan die dynamiek konden in de problemen komen. Het aanpassen van de afstelling heeft direct invloed op hoe laag een auto over het asfalt beweegt, en daarmee ook op de mate van plankslijtage.
De plank onder de auto – bedoeld om te controleren of de rijhoogte binnen de toegestane marge blijft – bleek uiteindelijk een valkuil voor meerdere teams. Als de auto zakt door brandstofverbruik of zachte vering en de plank te veel contact maakt met het asfalt, volgt diskwalificatie.
Dat gebeurde bij Hamilton, en bij Alpine was het totaalgewicht het probleem.
“Dat ook invloed heeft op slijtage van de plank is wat sommige teams de das omdeed.”
Brandstofverbruik veranderde door bandenconditie
Een opvallend detail uit de analyse van Vowles gaat over het brandstofverbruik. Naarmate de bandenslijtage verdwijnt, verandert ook de manier waarop de auto grip opbouwt en daarmee hoeveel brandstof er wordt gebruikt.
Sommige teams hadden moeite met het anticiperen op die verandering, wat hun strategische flexibiliteit beperkte. Williams daarentegen schakelde relatief vroeg over naar een éénstopsstrategie.
Dat bleek uiteindelijk een juiste keuze. Andere teams probeerden te rekken met versleten banden of verslikten zich in de veranderende omstandigheden.
Het correct voorspellen van de relatie tussen banden, brandstofverbruik en rijhoogte was essentieel – en Williams wist dat beter onder controle te houden dan teams als Ferrari.
“We pasten ons snel aan naar een éénstopper, terwijl anderen hun banden naar het einde probeerden te slepen” – James Vowles
De combinatie van veranderende grip, gewichtverdeling en slijtage zorgde ervoor dat veel teams hun afstelling moesten herzien.
Ferrari’s fout lag waarschijnlijk in een te agressieve setup, te weinig marge voor variatie in slijtage, of een fout in het berekenen van de brandstofmassa. De auto van Leclerc kwam daardoor één kilogram tekort, wat zelfs met meetonnauwkeurigheid niet wordt geaccepteerd.
Vowles benadrukte dat zijn team niet alleen gefocust is op prestaties, maar ook op het correct naleven van de regels. In een veld waar de onderlinge verschillen in tijd minimaal zijn, maakt het verschil of een team naast prestaties ook controle heeft over technische details.
De basis moet kloppen. In het geval van Shanghai deed Williams net genoeg om binnen de marges te blijven – en dat werd beloond.
Voor Carlos Sainz leverde het zijn eerste punt voor Williams op. Alex Albon schoof door naar P7 door de diskwalificaties van Leclerc en Gasly.
Volgens Vowles was dat geen toeval, maar een beloning voor een race waarin het team geen fouten maakte. Hij noemde het resultaat verdiend, en benadrukte dat het team nu op gelijke hoogte staat met Ferrari – iets wat zonder fouten bij de Italiaanse concurrent niet was gelukt.
“Ik ben trots dat we de basis goed hebben. Zo winnen we geen races, maar wel punten”.
Tegelijkertijd wees hij op de noodzaak om die balans vast te houden: blijven pushen op prestaties, maar zonder de technische fundamenten te verwaarlozen. Dat is volgens hem de moeilijkste uitdaging voor een middenveldteam: risico’s nemen zonder de limiet te overschrijden.