Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
F1 nieuws F1-teams krijgen strengere regels voor flexibele voorvleugels in 2025: dit gaat er veranderen

F1-teams krijgen strengere regels voor flexibele voorvleugels in 2025: dit gaat er veranderen

1.1k
F1-teams krijgen strengere regels voor flexibele voorvleugels in 2025: dit gaat er veranderen
Foto: Steffen Prößdorf

Vanaf de Grand Prix van Spanje in juni 2025 worden de regels rond flexibele voorvleugels verder aangescherpt. De FIA heeft een herziende versie van de technische richtlijn TD018 verspreid onder de teams, waarmee de toegestane mate van flexing wordt verlaagd.

De maximale doorbuiging wordt teruggebracht van 15 mm naar 10 mm, een wijziging die bedoeld is om grijze gebieden in de regelgeving te elimineren.

De FIA kwam tot dit besluit na een analyse van flexibele aerodynamische componenten in 2024. Tijdens de afgelopen seizoenen werd duidelijk dat sommige teams hun voorvleugels zo hadden ontworpen dat ze de statische tests doorstonden, maar tijdens races alsnog flexibele eigenschappen vertoonden.

Dit werd bevestigd door speciale camera’s die op diverse auto’s waren geïnstalleerd.

“We willen ervoor zorgen dat flexibiliteit in carrosseriedelen geen punt van discussie meer is in 2025,” verklaarde de FIA in een officiële mededeling. “Deze aanpassingen stellen ons in staat om beter te controleren en handhaven, waardoor eerlijke en spannende races gewaarborgd blijven.”

Aanleiding voor strengere inspecties

De FIA begon in 2024 met een onderzoek naar de mate van flexing van zowel de voor- als achtervleugels. Alle teams slaagden voor de bestaande statische belastingstests, wat de vraag opriep of de huidige meetmethoden nog wel effectief waren.

In het bijzonder wezen Ferrari en Red Bull naar McLaren en Mercedes, die volgens hen gebruikmaakten van flexibele voorvleugels om aerodynamisch voordeel te behalen.

Om dit beter te analyseren, werden vanaf de Grand Prix van België speciale camera’s op bepaalde auto’s gemonteerd. De resultaten hiervan brachten geen onreglementaire praktijken aan het licht, maar wel significante verschillen in de mate van flexing tussen teams.

Lees ook:  FIA legt Red Bull Ring opnieuw onder het mes: grindstroken moeten chaos van 2024 voorkomen

Dit wekte irritatie bij Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur, die zich gefrustreerd uitte over het uitblijven van directe maatregelen:

“Er was frustratie, omdat we wachtten op een beslissing van de FIA. We waren ervan overtuigd dat het niet zou worden toegestaan, maar uiteindelijk ging het toch door. Daardoor hebben we waarschijnlijk een of twee maanden verloren.” — Frédéric Vasseur

Volgens Vasseur kostte deze onzekerheid zijn team cruciale ontwikkeltijd, terwijl andere teams doorgingen met hun flexibele ontwerpen. Dit was een probleem vanwege het budgetplafond, waardoor elke verkeerde inschatting tijd en middelen verspilde.

Nieuwe tests en controles

Om de flexibiliteit beter te kunnen controleren, introduceert de FIA een aangescherpte versie van de technische richtlijn TD018. Dit betekent dat de voorvleugels vanaf de Spaanse Grand Prix onder een zwaardere belasting zullen worden getest. Waar de voorvleugels eerder tot 15 mm mochten doorbuigen onder opgelegde krachten, wordt dit vanaf juni 2025 beperkt tot 10 mm.

Daarnaast wordt de controle op achtervleugels verder uitgebreid, een maatregel die voortkomt uit de ophef over McLaren’s ‘mini-DRS’-systeem tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan.

De FIA wil voorkomen dat teams aerodynamische voordelen behalen uit onderdelen die in races flexibeler zijn dan in statische tests.

Volgens FIA-topman Nikolas Tombazis was een directe ingreep midden in 2024 niet wenselijk, omdat teams met verschillende ontwerpen werken en een plotselinge aanpassing voor ongelijkheid had kunnen zorgen.

“Omdat de voorvleugel op verschillende manieren wordt belast, kunnen we dit niet eenvoudig voorspellen in de regels. Geen twee vleugels hebben exact hetzelfde belastingpatroon, dus het is moeilijk om een uniforme test te bedenken.” — Nikolas Tombazis

Door de wijzigingen gefaseerd in te voeren, krijgen teams de tijd om hun ontwerpen aan te passen zonder dat bestaande onderdelen direct onbruikbaar worden.

Lees ook:  Hamilton hekelt nieuwe vleugelregels, maar Steiner slaat terug: 'geen cent verspild'

Gevolgen voor teams en ontwikkeling

De strengere inspecties betekenen dat teams hun voorvleugels opnieuw moeten ontwerpen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Dit heeft directe gevolgen voor de aerodynamische balans van de auto’s en kan invloed hebben op prestaties in snelle en langzame bochten.

In de afgelopen jaren hebben teams ingenieuze methoden ontwikkeld om flexibele aerodynamische elementen binnen de regels te laten vallen. Met de nieuwe richtlijnen probeert de FIA deze innovaties verder in te perken.

Het is echter de vraag of teams niet opnieuw een manier vinden om binnen de marges van de regelgeving toch een voordeel te behalen.

De wijzigingen laten ook zien hoe de FIA blijft reageren op technologische ontwikkelingen in de Formule 1. Waar in het verleden vooral achtervleugels het doelwit waren van regelaanpassingen, verschuift de focus nu naar de voorvleugels. De balans tussen innovatie en regelgeving blijft een voortdurend punt van discussie binnen de sport.

Gerelateerd nieuws

Lando Norris Mclaren

Rosberg spaart Norris niet: ‘zelftwijfel en feestjes brengen je geen kampioenschap’

Nico Rosberg was genadeloos. In een scherpe analyse over Lando Norris en...

Red Bull Max Verstappen

Contractbom bij Red Bull: als Max dit weekend vijfde eindigt, kan hij zélf de stekker trekken

Max Verstappen rijdt deze week niet alleen voor punten — hij rijdt...

Red Bull Ring

FIA legt Red Bull Ring opnieuw onder het mes: grindstroken moeten chaos van 2024 voorkomen

Vorig jaar eindigde de GP van Oostenrijk niet op het asfalt, maar...

Nürburgring

Verstappen hekelt koude algoritmes: ‘racen moet niet bepaald worden door een computer’

Een robot ziet alles, maar voelt niets. Dat lijkt de kern van...