Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig De beste F1-analisten gerangschikt: van Brundle tot Rosberg
Overig

De beste F1-analisten gerangschikt: van Brundle tot Rosberg

25
Nico Rosberg
Foto: Web Summit

Formule 1 heeft een boeiende relatie met televisie. Als een relatief niche sport, ondanks het succes van ‘Drive to Survive’, willen fans dat hun gekozen sport recht wordt aangedaan door de media en omroepen die het verslaan. Dit geldt ook voor de analisten die commentaar geven op de actie en vaak de leek vertellen hoe en wat te denken. Hier is onze ranglijst van de 10 beste analisten die momenteel in de F1 actief zijn.

Karun Chandhok

Karun Chandhok, die in 2019 van Channel 4 naar Sky kwam, is misschien niet zo geliefd als Ted Kravitz in de rol van pit-lane reporter, en zijn analyse is niet zo scherp als die van Anthony Davidson op de SkyPad. Hij wordt, net als Paul di Resta voor hem, niet zo universeel geprezen als Martin Brundle wanneer hij de hoofdcommentaarfunctie op zich neemt. Chandhok is echter zeker geen slechte analist, hij is gewoon nog een pratend hoofd, niet veel anders dan Damon Hill en Jenson Button.

Bernie Collins

Bernie Collins, een nieuwe aanwinst voor de Sky line-up in 2023, voormalig ingenieur/strateeg van McLaren en Aston Martin, heeft wat verfijning gebracht in de productie. Haar observaties zijn consequent informatief en inzichtelijk, en bieden een perspectief dat voormalige coureurs simpelweg niet kunnen bieden.

Mark Webber

Sommige coureurs lijken voorbestemd voor een leven in de analysewereld, zelfs als ze nog racen. Dat was het geval bij Mark Webber, een scherpe spreker zelfs op het hoogtepunt van zijn racecarrière. Webber brengt een welkome dosis Australische vastberadenheid naar de tafel, met observaties die vaak zowel scherp als humoristisch zijn.

Ted Kravitz

Ted Kravitz, die lange tijd onderbenut bleef door ITV en de BBC, heeft bij Sky het perfecte platform gevonden via zijn geliefde Notebook-show. Zijn populariteit onder het publiek werd duidelijk toen het leek alsof zijn baan in 2019 serieus in gevaar was. Elke sport heeft een Ted Kravitz nodig, en F1 heeft het geluk de originele te hebben.

Eddie Jordan

Eddie Jordan is bijna een fenomeen op zich, met scherpe meningen en een welkome dosis komische verlichting. Hij zal herinnerd worden voor het breken van het aardverschuivende verhaal van Hamilton’s overstap naar Mercedes net zo veel als voor het zijn van de teameigenaar die Michael Schumacher zijn Grand Prix-debuut gaf.

Jolyon Palmer

Jolyon Palmer, die na het verliezen van zijn Renault-zitje in 2017 naadloos is overgestapt naar de media, is uitgegroeid tot een van de meest welbespraakte en redelijke F1-stemmen van de afgelopen vijf jaar. Zijn carrière gaat van kracht naar kracht.

Anthony Davidson

Anthony Davidson heeft enkele onvergetelijke momenten in zijn carrière als analist, zoals Barcelona 2016 en Baku 2021, waar hij kleine details onthulde die alleen hij kon. Zijn natuurlijke optreden met de microfoon bevestigde wat velen al lang vermoedden: Davidson is de rechtmatige erfgenaam van Martin Brundle.

Jacques Villeneuve

Jacques Villeneuve zegt wat hij denkt en bedoelt wat hij zegt. Hij is misschien niet naar ieders smaak, maar er is iets te zeggen voor iemand die zo bereid is om zulke eerlijke en authentiek gehouden meningen te uiten. Hij is altijd, altijd het luisteren waard.

Nico Rosberg

Nico Rosberg, met een titel uit 2016 op zak die niemand hem ooit zal afnemen, draagt zichzelf met een parttime, semi-afstandelijke vrijheid die andere F1-analisten missen. Hij is iemand die geniet van de rol van onruststoker.

Martin Brundle

Is er een gevaar dat F1 uit de liefde valt met Martin Brundle? Er is enige verdienste in het argument dat hij zich iets te bewust is geworden van de kracht die zijn gridwalk bezit als het gaat om sociale media penetratie. Toch is er na al die tijd geen enkele stem die meer autoriteit heeft over alles wat met F1 te maken heeft. Het hele Sky-productie verliest zoveel op de weekenden dat hij er niet is.

Gerelateerd nieuws

De rol van Aerodynamica in Formule 1: Meer dan alleen snelheid

Wanneer we de gloriërende wereld van Formule 1 nader beschouwen, is het...

Achter de schermen: De rol van een Formule 1 Team Strategist

Het succes van een Formule 1 team tijdens een grand prix hangt...

Hoe Formule 1 de wereld van motorsport beïnvloedt

De impact van Formule 1 op de motorsport wereld is onbetwistbaar. Als...

Formule 1’s grootste rivaliteiten: Verhalen die de sport vormden

Door de jaren heen heeft de Formule 1 zich niet alleen onderscheiden...

Formule 1’s meest onvergetelijke comebacks

De wereld van de Formule 1, een synoniem voor snelheid, precisie en...

De wetenschap achter F1 banden: grip, slijtage en strategie

In de wereld van de Formule 1 zijn banden veel meer dan...

Achter de schermen: Een dag in het leven van een F1 monteur

Wat gebeurt er achter de schermen van de glinsterende Formule 1-wereld? Dit...

De meest iconische races in de geschiedenis van Formule 1

Gedurende haar roemruchte geschiedenis heeft de F1 de wereld enkele legendarische Formule...