Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Adrian Newey onthult uitzonderlijke kwaliteit van Max Verstappen
F1 nieuws

Adrian Newey onthult uitzonderlijke kwaliteit van Max Verstappen

87
Adrian Newey
Foto: DriveBar

Max Verstappen, de nieuwste wereldkampioen in een lange reeks die gekroond werd met door Adrian Newey ontworpen auto’s, heeft een bijzondere kwaliteit die hem onderscheidt van andere grote kampioenen. Newey, die in het verleden met meerdere grote kampioenen heeft gewerkt, merkt op dat Verstappen, net als deze kampioenen, kan rijden met een extra “mentale reserve”. In 2023 won Verstappen zijn derde wereldkampioenschap met een enorme voorsprong, waarbij hij meer dan het dubbele aantal punten behaalde dan zijn teamgenoot en naaste rivaal Sergio Perez. Zijn 575 punten vertegenwoordigden 92,74% van de punten die aan het begin van het seizoen beschikbaar waren, waarmee de combinatie van Verstappen en het door Newey geleide ontwerp van de Red Bull RB19 een van de meest dominante in de geschiedenis van de sport werd.

De ‘mentale reserve’ van Max Verstappen

Volgens Adrian Newey is de ‘mentale reserve’ die Verstappen en andere grote kampioenen hebben, wat hen onderscheidt. Newey heeft het geluk gehad met verschillende grote coureurs te werken en merkt op dat, hoewel hun persoonlijkheden aanzienlijk kunnen verschillen in hoe ze zich gedragen, ze allemaal de capaciteit hebben om met veel mentale reserve te rijden. Dit stelt hen in staat om na te denken over hoe ze de banden gebruiken, hoe de race zich ontvouwt, wanneer ze moeten pushen, wanneer niet, en vooral met de huidige auto’s, hoe ze de elektronische instellingen moeten aanpassen om de handling van de auto gedurende de race te verbeteren. Newey benadrukt dat Verstappen hierin uitzonderlijk goed is.

De combinatie van een geweldige coureur, een goede auto en een goede motor

Newey legt uit dat er een trifecta is om een titel te winnen, bestaande uit “een geweldige coureur, een goede auto en een goede motor”. Als een van deze ingrediënten zwak is, kun je misschien af en toe een overwinning behalen, maar je zult het kampioenschap niet winnen. Met Verstappen die twee recordbrekende seizoenen op rij heeft voltooid, met een jaar van 15 overwinningen gevolgd door 19 overwinningen in 2023, beide records voor het aantal overwinningen in een enkel seizoen in de Formule 1, illustreert Newey dat de ‘mentale reserve’ van Verstappen en andere grootheden hen onderscheidt.

De impact van Adrian Newey in de Formule 1

De coureurs- en constructeurstitels gewonnen door Verstappen en Red Bull waren de 24e en 25e Formule 1-titels voor Newey-ontwerpen, waarbij dit seizoen zelfs nog hogere niveaus bereikte en tot de beste ooit behoorde. Met Verstappen als de zevende verschillende coureur die een titel wint in een van zijn auto’s en andere titelwinnaars die in het verleden met hem hebben gewerkt, heeft Newey de allerbeste coureurs van dichtbij gezien en hoe zij opereren. Dit benadrukt de impact van Newey in de Formule 1 en hoe zijn ontwerpen en inzichten hebben bijgedragen aan het vormgeven van de sport.

Gerelateerd nieuws

Uitgebreide voorbeschouwing Formule 1 Grand Prix van Canada 2024

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2024, die van 7 tot...

McLaren staat voor grote test op lage snelheid tijdens GP van Canada

Voor jaren heeft McLaren geworsteld met grip in lange, langzame bochten, gecombineerd...

GP van Canada zal Mercedes’ voortdurende onvrede op de proef stellen

De voortdurende frustraties van Mercedes Toto Wolff’s analyse na de race begint...

Vier potentiële F1-zitjes in het vizier voor Esteban Ocon te midden van wildcard exit-optie

Na een moeilijk begin van het seizoen 2024 hebben Esteban Ocon en...

Alpine’s Doohan neemt plaats van Ocon in vrije training 1 van Canada

Jack Doohan’s kans bij Alpine Jack Doohan krijgt de kans om zijn...

Sergio Perez verlengt contract: Welke geruchten zijn ten einde?

Een nieuwe toekomst voor Sergio Perez bij Red Bull Red Bull heeft...

Liberty Media kreeg “veel geluk” met overname van F1 van Ecclestone om onbenut potentieel te benutten

Transformerende impact van Liberty Media Sinds de overname van de Formule 1...

Perez verzekert zich van tweejarige contractverlenging bij Red Bull

Start van een nieuw hoofdstuk voor Perez en Red Bull Sergio Perez...