Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Ferrari en McLaren testen 2026-banden: de nieuwe regels en prestaties

Ferrari en McLaren testen 2026-banden: de nieuwe regels en prestaties

765
Ferrari en McLaren testen 2026-banden: de nieuwe regels en prestaties
Steffen Prößdorf

Ferrari en McLaren hebben op het circuit in Spanje getest met de eerste prototypes van de 2026-banden. Deze tests zijn essentieel om inzicht te krijgen in hoe de nieuwe regels invloed hebben op auto-afstellingen en bandenprestaties.

Naast deze twee teams waren ook Alpine en Aston Martin betrokken. De test leverde waardevolle data op, niet alleen voor de teams, maar ook voor Pirelli, de leverancier van de banden voor het nieuwe reglement.

De auto’s waren afgesteld met een laag downforce-niveau. Ferrari gebruikte een Monza-spec achtervleugel op de SF-24, wat wijst op de verwachte aerodynamische veranderingen in 2026.

De voor- en achtervleugels hadden minimale neerwaartse druk om de verminderde downforce in de nieuwe regelgeving te simuleren. Dit is cruciaal, aangezien de 2026-auto’s naar schatting 20 tot 40% minder downforce zullen hebben dan de 2025-modellen.

Daarnaast is het gewicht van de auto’s aangepast. De huidige minimumgewichtlimiet van 798 kilo zal in 2026 met ongeveer 40 kilo dalen. Dit kan betekenen dat de teams ballast hebben verwijderd uit de auto’s om het toekomstige gewichtsverschil te simuleren.

Hoe de banden zich gedroegen tijdens de test

De 2026-banden zijn smaller dan de huidige banden. Dit zorgt voor minder grip, maar wordt deels gecompenseerd door minder luchtweerstand en een lichter chassis. Tijdens de test werd getest of deze banden zorgen voor een afname in rondetijden of dat het lichtere gewicht van de auto dit effect neutraliseert.

Bij het vergelijken van rondetijden tussen de 2024- en 2026-auto’s viel op dat de tijden nog steeds binnen een vergelijkbare range lagen. Charles Leclerc zette op de testdag een 1:16.060 neer, terwijl de kwalificatietijd in 2024 op dezelfde baan een 1:11.000 was.

Lees ook:  Piastri wint Chinese GP na dominante McLaren 1-2: 'we deden alles perfect'

Het verschil kan echter grotendeels worden toegeschreven aan onbekende variabelen zoals brandstofhoeveelheid en motormapping.

Tijdens de tests reden de coureurs een groot aantal ronden om de prestaties van de banden in verschillende omstandigheden te evalueren:

  • Lewis Hamilton en Charles Leclerc reden elk 74 ronden.
  • Oscar Piastri reed 152 ronden op één dag, wat het maximum was voor het testprogramma.
  • Lando Norris reed een vergelijkbaar aantal ronden op een eerdere testdag.

De hoge aantal ronden suggereren dat de teams zich vooral richtten op bandendegradatie en race-afstanden in plaats van pure snelheid.

Waarom Lewis Hamilton deze test extra belangrijk vond

Hamilton had een bijzondere reden om deze test serieus te nemen. Dit was zijn eerste keer in een Ferrari, een belangrijk moment om het gedrag van de auto en de banden te begrijpen. Hoewel hij in een aangepaste versie van de SF-24 reed, biedt de test hem waardevolle informatie voordat hij in 2025 overstapt naar Ferrari.

“Dit was een goede kans om te wennen aan de auto en te begrijpen hoe de banden reageren. Het is een compleet andere manier van werken.” – Lewis Hamilton

Zijn ervaring in deze test kan een voordeel zijn bij de ontwikkeling van Ferrari’s 2026-auto.

Een belangrijke observatie uit de test was dat de teams een eerste indruk kregen van de aerodynamische balans onder de nieuwe regelgeving.

De huidige auto’s zijn sterk afhankelijk van downforce gegenereerd door de vloer, terwijl de 2026-auto’s een grotere nadruk zullen leggen op de aerodynamica van de bovenbouw. Dit betekent dat teams nu al moeten anticiperen op de veranderingen in luchtstromen en balans.

Lees ook:  Piastri ziet winstkans voor McLaren: 'met betere startpositie had het anders kunnen lopen'

De testresultaten geven een indicatie van:

  • Hoe luchtstromen zich anders gedragen met de smallere banden.
  • Hoeveel drag-reductie bereikt wordt met minder neerwaartse druk.
  • Hoe de banden reageren op langere runs en hogere degradatie.

McLaren en Ferrari zullen deze inzichten gebruiken om hun aerodynamische concepten verder te verfijnen richting 2026.

De data die uit deze test komt, helpt teams om hun eerste simulaties en windtunneltests beter af te stemmen. Het bevestigt vermoedens over gripniveaus, luchtweerstand en de effectiviteit van de nieuwe bandenmaten.

Ferrari, McLaren en Alpine zullen hun data nu analyseren om te bepalen welke aanpassingen ze moeten maken voor de ontwikkeling van hun eerste 2026-prototypes.

Met nog meer tests gepland, onder andere met Mercedes en Alpine op 13 en 14 februari, zal er steeds meer informatie beschikbaar komen. Dit betekent dat teams langzaam hun auto’s en strategieën voor 2026 kunnen beginnen te finetunen op basis van concrete data.

Gerelateerd nieuws

max verstappen en george russell

Verstappen en Russell in beeld voor mogelijke ruildeal: ‘het wordt steeds logischer’

De kans dat Max Verstappen zijn contract bij Red Bull tot en...

Christian Horner Red Bull

Verstappen na GP van China: ‘ik voelde ineens veel meer grip, maar de balans bleef hetzelfde’

Max Verstappen sloot de Grand Prix van China 2025 af met een...

Fred Vasseur Ferrari

Ferrari geeft uitleg over te lichte auto van Leclerc: ‘slijtage banden oorzaak gewichtsovertreding’

Ferrari heeft na afloop van de GP van China verklaard waarom de...

Charles Leclerc Ferrari

Dubbele diskwalificatie treft Ferrari zwaar: ‘onacceptabele fouten in cruciale fase seizoen’

Ferrari kreeg tijdens de Chinese Grand Prix een klap die zijn weerga...