Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams F1-coureurs overtuigd dat andere auto’s met ‘illegale’ modemslijtage over het hoofd werden gezien
F1 teams

F1-coureurs overtuigd dat andere auto’s met ‘illegale’ modemslijtage over het hoofd werden gezien

47
bodem f1 auto

Disqualificatie Hamilton en Leclerc

Lewis Hamilton en Charles Leclerc werden afgelopen weekend gediskwalificeerd vanwege overmatige slijtage aan de plank onder hun auto’s, maar hun concurrenten geloven dat anderen eerder niet zijn gestraft voor dezelfde overtreding. De FIA inspecteerde de planken van vier van de 17 auto’s die de Grand Prix van de Verenigde Staten op zondag afmaakten. Die van Hamilton en Leclerc voldeden niet aan de regelgeving met betrekking tot de minimale dikte.

Beperkte voorbereidingstijd tijdens sprintevenement

Teams hadden slechts een enkel uur training om hun auto’s af te stellen tijdens het sprintevenement. Omdat de meerderheid van de auto’s niet gecontroleerd werd op slijtage van de plank, denken sommige coureurs dat het onvermijdelijk is dat anderen niet voldeden aan de regel. “Wat de teams hebben aan data en informatie om de rijhoogte voor het weekend in te stellen, is zeer marginaal,” zei Alexander Albon, die naar de negende plaats werd gepromoveerd door de diskwalificaties. “Er is niet eens echt genoeg tijd om de auto’s op te bouwen in P1, alleen maar om een gevoel te krijgen voor waar ze moeten zijn.”

Andere teams ook verdacht?

De Williams-coureur vermoedt dat de auto’s van de teamgenoten van Hamilton en Leclerc ook niet door dezelfde controles zouden zijn gekomen. “Ik denk misschien dat je niet elke auto, elke race, de hele tijd hoeft te controleren. Maar als er één coureur in één team illegaal is, is er een zeer, zeer grote kans dat de andere auto, de teamgenoot van die coureur, ook illegaal zal zijn. Dus ik weet niet hoeveel het zou kosten om een paar extra auto’s te controleren, maar ik denk niet dat dat zo’n probleem zou zijn. Maar ik weet het niet, ik ben geen scrutineer.”

Sprintweekenden zorgen voor uitdagingen

Bij het eerste sprintevenement van dit jaar in Azerbeidzjan, haalde Alpine hun auto’s uit de parc ferme, waardoor ze verplicht waren vanuit de pits te starten, om set-up wijzigingen te maken om te voorkomen dat ze de minimum plankdikte regels overtraden. Een van hun coureurs, Esteban Ocon, gelooft dat de race van vorig weekend niet de eerste keer was dat een auto zijn plank excessief had versleten. “Ik denk dat het een extreem moeilijke oefening is om zomaar te gokken wat je rijhoogte moet zijn,” zei hij. “Er is een risico en beloning bij dat soort oefeningen; als je de auto lager krijgt, krijg je meer performance, maar je loopt het risico illegaal te zijn met je plank.”

FIA reageert

De FIA zei in een verklaring vandaag dat het niet mogelijk zou zijn om elke technische controle op elke auto uit te voeren. Terwijl Hamilton werd gediskwalificeerd na de inspectie van zijn auto, werd de Mercedes van zijn teamgenoot George Russell niet gecontroleerd. Hij gelooft dat zijn team hun fout dit weekend in Mexico, waar het sprint raceformaat niet wordt gebruikt, niet zal herhalen. “Ik denk dat het een heel moeilijk circuit hier is,” zei hij. “We hebben alle standaard controles gedaan na de enkele trainingssessie en [we dachten] het zou goed moeten zijn. Dus er was geen reden na de trainingssessie om wijzigingen aan te brengen. Maar uiteraard hebben we dat helemaal verkeerd ingeschat.”

Gerelateerd nieuws

Verrassende problemen voor Verstappen en Red Bull in Imola

Problemen tijdens vrije trainingen Het werd niet de dag waar Max Verstappen...

F1 Emilia Romagna GP: Technische verbetering toegelicht

De Emilia Romagna Grand Prix, gehouden op het iconische circuit van Imola,...

Eerste glimp van Aston Martin F1-upgrades terwijl nieuw idee voor voorvleugel wordt gespot

Nieuwe ontwerp van de voorvleugel Aston Martin heeft op de Grand Prix...

Ferrari gewaarschuwd: Lewis Hamilton krijgt waarschuwing terwijl Max Verstappen McLaren-baas aanvalt

De opkomst van Norris en de vooruitzichten voor Imola Het leven in...

Waarom Ford denkt dat Red Bull een troef in handen heeft met het F1 2026 motorproject

De samenwerking tussen Ford en Red Bull De Amerikaanse autofabrikant Ford werkt...

Helmut Marko minimaliseert uitdaging McLaren voor titel, upgrades van Red Bull in Imola

Onverwachte wending in Miami Tijdens de Grand Prix van Miami gebeurde iets...

Ex-Mercedes-topman onthult waar foute beslissingen zijn genomen in de val van dominantie

Paddy Lowe over de uitdagingen voor Mercedes Mercedes heeft tot nu toe...

McLaren’s Formule 1-overwinning in Miami is geen garantie voor toekomstig succes

Stabiele vooruitgang na de overwinning Na een indrukwekkende overwinning in Miami lijkt...