Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Bearman: Haas contract is slechts ‘geruchten en speculaties’
F1 coureurs

Bearman: Haas contract is slechts ‘geruchten en speculaties’

25
oliver bearman
Foto: Not Applicable F1

Toekomstplannen van Oliver Bearman in de Formule 1

Oliver Bearman is een naam die plotseling bekend is geworden in de F1-paddock. De 19-jarige Brit, die inviel voor Carlos Sainz tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië, wordt in verband gebracht met een zitje bij Haas volgend jaar. De Ferrari-academie coureur zal dit seizoen de VF24 besturen in zes FP1-sessies en er wordt gedacht dat Bearman in 2025 voor het Amerikaanse team zal rijden. Tijdens de mediadag op het Circuit de Barcelona-Catalunya sprak Bearman over zijn mogelijke toekomst in de Formule 1.

Bearman zei: “Mijn doel als coureur is natuurlijk om goed te blijven presteren. Ik denk dat mijn FP1 in Imola heel goed ging en daar was ik blij mee, dus ik wil dat blijven doen. Wat betreft een tijdschema, ik heb nog niets concreets gedefinieerd.” Ondanks de banden van de jonge Brit met Haas, heeft hij nog geen contract getekend, ook al suggereren de berichten het tegenovergestelde. “Dit zijn allemaal geruchten en speculaties. Er is eigenlijk geen basis voor, maar ik probeer me gewoon te concentreren op wat ik kan doen door de auto te besturen en uiteindelijk probeer ik weg te blijven van deze speculaties omdat het ongezond is,” aldus Bearman.

Bereidheid om meer F1-ervaring op te doen

Bearman heeft dit seizoen nog niet veel indruk gemaakt in de F2. Rijdend voor Prema staat de Brit 13e in het klassement. Ondanks dit weet de viervoudige F2-racewinnaar precies waar hij aan moet werken als hij naar de F1 wil. “Wanneer we een kwalificatiesimulatie doen op zachte banden, maak ik die stap niet zo gemakkelijk omdat het een vrij grote stap is.

De baan ontwikkelt zich veel, de bandengrip is ineens veel hoger en de brandstofladingen zijn lager, en ik neig ernaar dat nog niet volledig te maximaliseren. Maar ik hoef daar niet echt over na te denken of me zorgen over te maken, het is gewoon iets dat met ervaring komt en het zal wel komen, daar ben ik niet bezorgd over. Ik heb het geïdentificeerd als iets waaraan ik kan werken en verbeteren.”

Bearman gelooft dat hij een grote kans heeft op een F1-mogelijkheid ondanks zijn F2-resultaten dit seizoen. “Dat is mijn doel, dat is waar ik naar streef. Daar is geen twijfel over mogelijk. Ik heb een paar persoonlijke dingen geïdentificeerd die ik wil verbeteren wanneer ik in de F1 rijd, maar dat komt echt met ervaring en het doen van meer rondes, en ik denk dat gewoon werken aan dat doel hopelijk genoeg zal zijn om me te krijgen waar ik wil zijn.”

Mogelijke opties voor een “zitje”

Een van de meest voor de hand liggende opties voor Bearman is om zijn banden met Ferrari te versterken. Als lid van de Ferrari Driver Academy heeft hij al een voet tussen de deur bij het iconische Italiaanse team. Ferrari zou hem kunnen plaatsen bij een van hun klantenteams, zoals Haas F1 of Kick Sauber, om ervaring op te doen in de autosport. Dit zou Bearman de kans geven om zijn vaardigheden te tonen en zich te ontwikkelen, met het uiteindelijke doel om ooit voor het hoofdteam van Ferrari te rijden.

Een andere mogelijkheid is dat Bearman de aandacht trekt van andere topteams in de Formule 1. Gezien zijn indrukwekkende prestaties in de juniorklassen en zijn sterke showing als invaller bij Ferrari in 2024, zou hij op de radar kunnen staan van teams als Mercedes, Red Bull of McLaren. Deze teams zijn altijd op zoek naar jong talent om hun toekomstige line-up te versterken, en Bearman zou een aantrekkelijke optie kunnen zijn als ze beslissen om hun rijdersbezetting te vernieuwen.

Bearman zou ook kunnen overwegen om eerst een jaar als reservecoureur door te brengen bij een F1-team. Dit zou hem de kans geven om van dichtbij de werking van een F1-team te ervaren, deel te nemen aan testsessies en simulatorwerk, en klaar te staan om in te vallen wanneer dat nodig is. Deze route heeft in het verleden voor veel coureurs goed gewerkt als springplank naar een fulltime zitje.

Formule E of World Endurance Championship

Een minder conventionele maar steeds vaker voorkomende optie is om eerst ervaring op te doen in een andere topklasse van de autosport, zoals de Formule E of het World Endurance Championship. Dit zou Bearman de kans geven om zijn racecraft verder te ontwikkelen en zijn veelzijdigheid als coureur te tonen, wat hem nog aantrekkelijker zou kunnen maken voor F1-teams in de toekomst.

Ongeacht welke weg Bearman kiest, zal zijn prestatie in de Formule 2 in 2024 cruciaal zijn. Een sterk seizoen met overwinningen en consistente resultaten zal zijn kansen op een F1-zitje aanzienlijk vergroten. Tegelijkertijd zal hij moeten navigeren door de complexe wereld van F1-contractonderhandelingen en timing, waarbij het belangrijk is om op het juiste moment bij het juiste team te zijn.

Al met al heeft Oliver Bearman verschillende veelbelovende opties voor zijn toekomst in de Formule 1. Zijn talent, in combinatie met de juiste carrièrebeslissingen en een beetje geluk, zou hem wel eens kunnen katapulteren naar de absolute top van de autosport. De komende maanden en jaren zullen ongetwijfeld spannend zijn voor deze jonge Britse coureur, terwijl hij zijn weg baant naar een felbegeerd zitje in de Formule 1.

Gerelateerd nieuws

Verstappen domineert Perez in kwalificatie en races van seizoen 2024

Verstappen en Albon ongeslagen Na negen Grands Prix in 2024 zijn Max...

Sainz maakt plaats voor Hamilton: ‘Ik voel een beetje medelijden met hem’

Terwijl zijn teamgenoot George Russell de trofee ontving voor de derde plaats...

Ricciardo onthult welke verandering hem een beter resultaat opleverde

Na een periode van worsteling bij Visa Cash App RB, heeft Daniel...

Waar woont Carlos Sainz?

Carlos Sainz Jr. werd geboren in Madrid, Spanje op 1 september 1994....

Verstappen grote winnaar dit weekend in strijd om F1 kampioenschap

Max Verstappen heeft zijn leidende positie in het Formule 1-kampioenschap van 2024...

Perez krijgt gridstraf voor Spaanse GP na crash in Canada

Tijdens de Grand Prix van Canada, op Circuit Gilles Villeneuve, verloor Sergio...

Daniel Ricciardo reageert fel op Jacques Villeneuve na kritiek tijdens de Canadese GP

Daniel Ricciardo kon zich niet inhouden na de felle kritiek van Jacques...

Wat Toto Wolff tegen Carlos Sainz zei tijdens de Mercedes F1 2025-gesprekken

Hoewel Mercedes nog geen beslissing heeft genomen over het plaatsen van Kimi...