Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Carrière Bottas op een kruispunt: ‘Ik rijd beter dan bij Mercedes’
F1 coureurs

Carrière Bottas op een kruispunt: ‘Ik rijd beter dan bij Mercedes’

51
valterri bottas
Foto: Formula News Today

Valtteri Bottas bevindt zich momenteel op een belangrijk punt in zijn carrière. Zijn contract bij Sauber/Stake F1 loopt eind 2024 af, wat de vraag oproept of de 34-jarige coureur zijn toekomst in de koningsklasse van de autosport moet heroverwegen. Met tien Grand Prix-overwinningen op zijn naam staat Bottas in een precaire positie.

De komst van Mattia Binotto als technisch en operationeel directeur bij Sauber, dat in 2026 door Audi wordt overgenomen, heeft de onderhandelingen over Bottas’ toekomst opnieuw op scherp gezet.

“Ik voel dat ik eigenlijk beter rijd dan wat ik bij Mercedes deed. Maar het is natuurlijk niet zo zichtbaar,” aldus Bottas in een recent interview.

Bottas geeft aan dat deze gesprekken zijn hervat vanwege de leiderschapswissel, maar ziet het als een kans om zijn zitje voor 2025 veilig te stellen.

Hij hoopt dat Sauber, als onderdeel van het toekomstige Audi-project, zal kiezen voor een duo van ervaren coureurs, zeker na de bevestigde aanstelling van Nico Hülkenberg voor 2024.

Dit zou in het voordeel van Bottas kunnen werken, vooral gezien de onzekerheid over de toekomstige prestaties van Sauber.

“Dit zal de discussies een beetje herstarten… Het is een soort reset,” aldus Bottas. Hij benadrukt dat de komst van Binotto de keuze voor coureurs voor het volgende seizoen kan beïnvloeden.

De onzekere toekomst van Bottas bij Sauber

Valtteri Bottas bevindt zich in een complexe situatie bij Sauber, dat in 2026 overgenomen zal worden door Audi. De Finse coureur, die al drie jaar voor het team rijdt, hoopt zijn plek te behouden in het ambitieuze project van de Duitse autofabrikant.

Echter, de recente aanstelling van Mattia Binotto als technisch en operationeel directeur heeft de kaarten opnieuw geschud.

Bottas ziet deze leiderschapswissel als een kans om zijn waarde voor het team te bewijzen en zijn zitje voor 2025 veilig te stellen. Met tien Grand Prix-overwinningen op zijn naam, hoopt hij dat Sauber zal kiezen voor een duo van ervaren coureurs, gezien de onzekerheid over de toekomstige prestaties van het team.

“We hebben veel koffie gedronken en praten nog steeds, het vordert en ik ben nog steeds positief, maar ik kan er echt niet te veel over zeggen,” vertelt Bottas over de lopende onderhandelingen.

De Fin benadrukt dat zijn kracht ligt in de ervaring die hij kan inbrengen in het team. Hoewel hij momenteel in een goede positie verkeert, kan hij niet meer details prijsgeven over de stand van zaken.

Lees ook:  Binotto neemt beslissing: Jonge F1-talent valt af voor Sauber-zitje in 2025

Bottas heeft aangegeven dat hij niet langer in gesprek is met teams in andere raceklassen, wat suggereert dat zijn focus volledig ligt op het behouden van zijn plaats in de Formule 1.

Concurrentie binnen Sauber

Bottas staat voor stevige concurrentie voor de tweede zitplaats bij Sauber. De jonge Gabriel Bortoleto, momenteel tweede in het Formule 2-kampioenschap na het winnen van de Formule 3-titel vorig jaar, wordt sterk in verband gebracht met Audi.

De Duitse fabrikant staat voor een strategische keuze: inzetten op de ervaring van Bottas, of gokken op de jeugd en het potentieel van Bortoleto om de toekomst van het team vorm te geven.

Bottas is zich bewust van de vele veranderingen binnen het Sauber-team. Hij merkte op dat de structuur in drie jaar tijd drie keer van leiding is veranderd, maar blijft optimistisch over de impact van deze transities. Volgens hem is het team gewend aan dit soort situaties en zou het er niet te veel door beïnvloed moeten worden.

“Het is geen geheim dat wanneer er een nieuwe leiding is, het altijd enige tijd zal duren… Dit is opnieuw, voor de derde keer in drie jaar, binnen een tijdsbestek van drie jaar, dat we een verandering aan de top hebben, dus het is geen nieuwe situatie, en het team zou er in dit stadium niet te veel door beïnvloed moeten worden.”

Wat betekent dit voor Bottas?

Voor Bottas betekent dit kruispunt een kans om zijn ervaring en vaardigheden te laten zien in een team dat voor grote veranderingen staat. Terwijl Sauber zich voorbereidt op de overname door Audi, hoopt hij dat zijn bewezen trackrecord en expertise hem een vaste plek zullen verzekeren in de toekomstige plannen van het team.

Lees ook:  Bottas doet opmerkelijke uitspraak: 'Mijn bijdrage aan Mercedes' succes was cruciaal'
CoureurErvaringPotentieelHuidige status
Valtteri Bottas10 GP-overwinningenBewezen prestatiesHuidig Sauber-coureur
Gabriel BortoletoF3-kampioen, 2e in F2Veelbelovend talentMcLaren-junior

De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Bottas, die moet bewijzen dat hij nog steeds een waardevolle aanwinst is voor Sauber en dat hij kan bijdragen aan het succes van het team in de komende jaren.

Valtteri Bottas heeft tot nu toe in het seizoen 2024 moeite gehad om punten te scoren. Een deel hiervan is te wijten aan de prestaties van de Sauber-auto, die niet altijd meewerkt zoals gehoopt. Ondanks deze uitdagingen blijft de Fin optimistisch over zijn kansen om bij het team te blijven. Hij benadrukt het belang van de goede relatie die hij heeft opgebouwd met de nieuwe teambaas, Mattia Binotto.

“Ik ben in een moeilijke positie geweest dankzij de prestaties van de auto, maar gelukkig weet Mattia wat hij van mij kan krijgen,” zei Bottas. “Dat is een goede zaak voor mij en hopelijk blijf ik hier volgend jaar. Dan is de auto wat beter en kan ik wat meer laten zien.”

Bottas’ ervaring en bewezen staat van dienst in de Formule 1 zijn een grote troef voor Sauber/Audi. Met tien Grand Prix-overwinningen en jarenlange ervaring bij topteams zoals Mercedes, brengt hij waardevolle kennis en inzichten mee die cruciaal kunnen zijn voor de ontwikkeling van het team.

Bottas’ F1-statistieken:

  • Grand Prix-overwinningen: 10
  • Podiumplaatsen: 67
  • Pole positions: 20
  • Snelste ronden: 19

Ervaring bij topteams:

  • Williams (2013-2016)
  • Mercedes (2017-2021)
  • Alfa Romeo/Sauber (2022-heden)

Eerder dit jaar gaf de Fin aan dat hij 99% zeker was dat hij volgend seizoen in de Formule 1 zou rijden. Deze uitspraak, gecombineerd met zijn recente opmerkingen over de onderhandelingen met Sauber/Audi, suggereert dat Bottas vastbesloten is om zijn F1-carrière voort te zetten.

Bottas’ toewijding aan het Sauber/Audi-project is duidelijk. Geruchten over een mogelijke terugkeer naar Mercedes, om Lewis Hamilton te vervangen die naar Ferrari vertrekt, heeft hij resoluut van de hand gewezen.

In plaats daarvan benadrukt hij zijn verlangen om deel uit te maken van Audi’s F1-avontuur en zijn commitment om bij Sauber te blijven.

Gerelateerd nieuws

Marko over Mick Schumacher’s laatste kans: ‘Hij verdient een zitje’

Mick Schumacher heeft misschien nog één kans om terug te keren in...

Perez slaat terug: ‘Ik stop wanneer ik dat wil’

Sergio Perez heeft gereageerd op geruchten over zijn toekomst in de sport....

Perez onder druk: ‘kan Ricciardo volgen richting Red Bull-uitgang’

Sergio Perez krijgt het steeds zwaarder bij Red Bull Racing. Dit seizoen...

Helmut Marko’s harde oordeel over Ricciardo: ‘Killer instinct verloren’

Het is officieel: Daniel Ricciardo zegt vaarwel tegen de Formule 1. Red...

Sponsors zetten druk op RB om Ricciardo te behouden: ‘Goed voor zaken’

Daniel Ricciardo heeft het niet makkelijk bij team RB . Toch zetten...

Colapinto’s droom in F1: Williams-baas Vowles open voor Audi-overstap

James Vowles heeft recentelijk een update gedeeld over de mogelijke overstap van...

Norris jaagt op Verstappen: ‘Ik ga niet smeken om voorbij te mogen’

Lando Norris heeft tijdens de Grand Prix van Singapore zijn titelkansen flink...

Rosberg verrast door ‘vreemde’ fout Norris: “Dit kan zijn ondergang worden”

Nico Rosberg, de Formule 1-wereldkampioen van 2016, heeft na de Grand Prix...