Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Alpine benoemt Oliver Oakes als nieuwe teambaas na vertrek Bruno Famin
F1 nieuws

Alpine benoemt Oliver Oakes als nieuwe teambaas na vertrek Bruno Famin

99
oliver oakes

Alpine heeft Oliver Oakes aangesteld als nieuwe teambaas na het vertrek van Bruno Famin. De 36-jarige Brit neemt de rol over na de zomerstop en wordt daarmee de op één na jongste teambaas in de Formule 1-geschiedenis. Oakes, voorheen autocoureur en lid van het Red Bull Young Driver Programme, richtte in 2015 het Hitech Grand Prix-team op dat actief is in de Formule 2 en Formule 3.

Hij zal rapporteren aan Renault Group CEO Luca de Meo en nauw samenwerken met Executive Advisor Flavio Briatore om Alpine terug te brengen naar competitiviteit. Oliver Oakes zegt over zijn aanstelling:

“Ik ben Luca de Meo en Flavio Briatore zeer dankbaar voor deze kans om het BWT Alpine F1 Team terug te brengen naar competitiviteit. Het team heeft getalenteerde mensen en uitstekende middelen tot zijn beschikking, en ik ben ervan overtuigd dat we samen veel kunnen bereiken gedurende de rest van dit seizoen en op de langere termijn. Ik kijk ernaar uit om na de zomerstop te beginnen.”

Achtergrond van Oliver Oakes

Oliver Oakes brengt een schat aan ervaring mee naar zijn nieuwe rol bij Alpine. Zijn carrière begon in de autosport als coureur, waar hij deelnam aan karting en formuleracing in de jaren 2000. Hoewel zijn racecarrière niet tot de hoogste niveaus reikte, bleef Oakes betrokken bij de sport door over te stappen naar het management. In 2015 nam hij een cruciale stap door Hitech Grand Prix op te richten, een team dat sindsdien een belangrijke speler is geworden in de opleidingsklassen van de Formule 1.

Onder leiding van Oakes heeft Hitech Grand Prix successen geboekt in zowel de Formule 2 als de Formule 3. Het team heeft zich gevestigd als een competitieve kracht in deze belangrijke juniorklassen, wat Oakes’ vermogen aantoont om een raceteam te leiden en te ontwikkelen. Deze ervaring zal ongetwijfeld waardevol zijn in zijn nieuwe rol bij Alpine, waar hij de uitdaging aangaat om het team weer vooraan op de grid te krijgen.

Lees ook:  Verrassing bij Alpine: Jack Doohan vervangt Esteban Ocon in 2025

De situatie bij Alpine

De aanstelling van Oakes komt op een cruciaal moment voor Alpine. Het team heeft dit seizoen moeite om competitief te zijn, met slechts negen punten na dertien races en een achtste plaats in het constructeurskampioenschap. Deze teleurstellende prestaties hebben geleid tot verschillende veranderingen binnen de organisatie, waaronder het vertrek van Bruno Famin als teambaas.

Famin kondigde tijdens het Belgische Grand Prix-weekend aan dat hij eind augustus zou vertrekken om zich te concentreren op andere motorsportactiviteiten voor de Renault Group in Viry-Chatillon. Dit creëerde een vacature die nu door Oakes wordt ingevuld. De timing van deze wissel, net voor de zomerstop, geeft Oakes de kans om zich voor te bereiden op zijn nieuwe rol en een frisse start te maken wanneer het seizoen weer hervat wordt.

Verwachtingen en doelstellingen

De benoeming van Oakes als teambaas bij Alpine komt met hoge verwachtingen. Renault Group CEO Luca de Meo benadrukt het belang van Oakes’ jeugdige energie en passie voor de sport:

“Het is een genoegen om Oliver in het team te verwelkomen en hem een van de jongste teambazen ooit in deze sport te zien worden. Dit team wordt opgebouwd voor toekomstig succes en Oliver’s aanstelling in een senior rol onderstreept dit. We kijken ernaar uit om zijn enthousiasme, energie en passie voor racen te benutten en deze mentaliteit in het hele team te realiseren.”

De doelstelling is duidelijk: Alpine moet terugkeren naar de top van de Formule 1. Met Oakes aan het roer hoopt het team zijn ervaring in het leiden van succesvolle juniorteams te vertalen naar prestaties op het hoogste niveau. Zijn achtergrond in zowel het racen als het managen van teams wordt gezien als een waardevolle combinatie om Alpine vooruit te helpen.

Lees ook:  Alpine ontkent geruchten over verkoop F1-team na opmerkingen Nico Rosberg

De rol van Flavio Briatore

Een interessant aspect van Oakes’ aanstelling is de betrokkenheid van Flavio Briatore, die in juni terugkeerde bij het team als Executive Advisor. Briatore, bekend om zijn successen in de Formule 1 met Benetton en Renault, speelt een sleutelrol in de herstructurering van Alpine. Hij uit zijn enthousiasme over de komst van Oakes:

“Ik ben verheugd dat we Oliver Oakes hebben kunnen aantrekken voor ons Formule 1-project. Oliver is zeer getalenteerd met een uitstekende staat van dienst op het gebied van leiderschap en succes in de Formule 1. Zijn overstap naar deze rol is een uitstekend voorbeeld van de kracht en het vertrouwen dat we hebben in ons team en in jonge, opkomende mensen. Ik kijk ernaar uit om nauw met hem samen te werken met een gezamenlijke focus op het opklimmen in het veld en het winnen van races.”

De samenwerking tussen Oakes en Briatore zal cruciaal zijn voor het succes van Alpine. Briatore’s ervaring en netwerk in de Formule 1, gecombineerd met Oakes’ frisse perspectief en managementvaardigheden, kunnen een krachtige combinatie vormen om het team vooruit te stuwen.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...