Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Waarom coureurs binnen 3 ronden na een incident een pitstop moeten maken
Overig

Waarom coureurs binnen 3 ronden na een incident een pitstop moeten maken

124
Waarom coureurs binnen 3 ronden na een incident een pitstop moeten maken
Foto: ScuderiaFans

De FIA hanteert een strikte regel die coureurs verplicht binnen drie ronden na een incident een pitstop te maken voor schade. Beschadigde auto’s vormen een risico voor zowel de coureur zelf als andere deelnemers.

Schade aan een Formule 1-auto kan de aerodynamica, snelheid en bestuurbaarheid ernstig beïnvloeden. Dit kan leiden tot onvoorspelbaar rijgedrag en potentieel gevaarlijke situaties op de baan.

De FIA beoordeelt schade aan auto’s via marshals en de wedstrijdleiding. Als zij oordelen dat een auto te beschadigd is om veilig door te rijden, wordt de coureur verplicht naar de pits te gaan. Teams moeten snel beslissen of reparatie mogelijk is of dat de auto uit de race moet worden gehaald.

OnderdeelFunctieImpact van schade
VoorvleugelGenereren downforce voorzijdeVerminderde grip in bochten
VloerCreëren grondeffectVerlies van totale downforce
SidepodsKoeling en aerodynamicaOververhitting en verminderde efficiëntie
OphangingStabiliteit en controleOnvoorspelbaar rijgedrag

Voorbeelden uit het verleden tonen aan hoe gevaarlijk het kan zijn als coureurs te lang doorrijden met schade. Losse onderdelen kunnen afbreken en andere auto’s raken.

Ook kan een beschadigde auto plotseling grip verliezen en van de baan raken. De drie-ronden regel zorgt ervoor dat teams snel actie ondernemen en voorkomt dat coureurs onnodig risico nemen door met een onveilige auto door te rijden.

Veiligheidsrisico’s van beschadigde auto’s

Zelfs kleine beschadigingen aan onderdelen zoals de voorvleugel of vloer kunnen grote gevolgen hebben voor de prestaties en stabiliteit van de auto. Dit kan leiden tot onvoorspelbaar rijgedrag, wat gevaarlijk is voor zowel de coureur als andere deelnemers

.Losse onderdelen vormen een ander groot risico. Bij een botsing of contact kunnen delen van de auto losraken. Als deze onderdelen op de baan belanden, kunnen ze andere auto’s beschadigen of coureurs afleiden.

In het ergste geval kunnen losse delen zelfs de cockpit van een andere auto binnendringen, met potentieel fatale gevolgen. De FIA heeft daarom besloten dat coureurs binnen drie ronden na een incident naar de pits moeten komen voor inspectie en eventuele reparaties.

“Veiligheid is onze topprioriteit. We kunnen geen risico’s nemen met beschadigde auto’s op de baan. De drie-ronden regel geeft teams de kans om snel te reageren zonder de race onnodig te verstoren,” aldus Michael Masi, voormalig FIA Race Director.

Deze regel zorgt ervoor dat beschadigde auto’s snel van de baan worden gehaald, waardoor het risico op verdere incidenten wordt verminderd.

Lewis Hamilton Mercedes
Foto: Steffen Prößdorf

Gevolgen van schade op prestaties

De aerodynamica van een F1-auto is uiterst gevoelig en zelfs kleine beschadigingen kunnen grote gevolgen hebben. Een beschadigde voorvleugel bijvoorbeeld, vermindert de downforce aan de voorkant van de auto.

Dit leidt tot onderstuur en maakt de auto moeilijker te besturen in bochten. Schade aan de vloer of diffuser kan de stabiliteit van de auto ernstig beïnvloeden.

Als ze beschadigd raken, verliest de auto grip en wordt hij onvoorspelbaarder in zijn gedrag. Dit verhoogt het risico op spinouts of het van de baan raken, vooral bij hoge snelheden.

Sidepods spelen een belangrijke rol bij de koeling van de auto. Beschadigingen hier kunnen leiden tot oververhitting van de powerunit, wat prestatievermindering of zelfs motoruitval tot gevolg kan hebben. In extreme gevallen kan dit zelfs brand veroorzaken.

OnderdeelImpact van schade
VoorvleugelVerminderde downforce, onderstuur
Vloer/diffuserVerlies van stabiliteit en grip
SidepodsKoelproblemen, risico op oververhitting
AchtervleugelVerminderde downforce, overstuur
BandenVerminderde grip, risico op klapband

Meerdere kleine beschadigingen kunnen samen een groot effect hebben op de prestaties en veiligheid van de auto. Daarom is het cruciaal dat teams snel en accuraat de schade kunnen beoordelen tijdens een pitstop.

“Elke beschadiging, hoe klein ook, kan de balans van de auto verstoren. In een sport waar milliseconden het verschil maken, kan dit enorme gevolgen hebben voor de prestaties,” zegt Pat Symonds.

Gevaarlijke situaties door niet tijdig pitten

Er zijn in het verleden meerdere incidenten geweest waarbij coureurs te lang doorreden met beschadigde auto’s. Deze voorvallen hebben bijgedragen aan de invoering en handhaving van de drie-ronden regel door de FIA.

Een bekend voorbeeld is de Grand Prix van Japan in 2019, waar onderdelen van de beschadigde auto van Charles Leclerc losraakten en de achtervolgende auto van Lewis Hamilton raakten.

In 2018, tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, reed Romain Grosjean lange tijd door met een beschadigde voorvleugel. Uiteindelijk brak deze af en veroorzaakte bijna een ernstig ongeluk.

“Het is essentieel dat coureurs en teams de verantwoordelijkheid nemen om beschadigde auto’s van de baan te halen. We kunnen geen risico’s nemen met de veiligheid van alle deelnemers,” aldus Nikolas Tombazis, FIA’s single-seater technical director.

Een ander voorbeeld is de Grand Prix van Bahrein in 2020, waar Lance Stroll doorreed met een losse endplate van zijn voorvleugel. Deze kwam uiteindelijk los en vormde een gevaar voor andere coureurs op de baan.

De FIA gaf Stroll hiervoor een tijdstraf, wat het belang van de regel verder onderstreepte.

Inschatting van schade door teams

Dit proces begint vaak al tijdens het incident zelf, waarbij de coureur via de boordradio communiceert over de aard en ernst van de schade. Tegelijkertijd analyseren ingenieurs in de pits en in de fabriek real-time telemetriegegevens om de impact op de prestaties van de auto te beoordelen.

Ferrari Charles Leclerc
Foto: ScuderiaFans

Zodra een auto de pits binnenkomt, voert het team een snelle visuele inspectie uit. Hierbij wordt gekeken naar zichtbare schade aan cruciale aerodynamische onderdelen zoals de voor- en achtervleugel, vloer en sidepods.

“In de hitte van de strijd moeten we razendsnel beslissingen nemen. Het gaat om een delicate balans tussen competitief blijven en de veiligheid waarborgen,” zegt Andreas Seidl.

Teams hebben slechts enkele seconden om te beslissen of reparaties mogelijk zijn binnen de toegestane tijd in de pits. Teams moeten de potentiële tijdwinst van reparaties afwegen tegen het risico van verdere schade of diskwalificatie als ze doorrijden met een onveilige auto.

Deze beslissingen worden vaak in real-time genomen, onder hoge druk en met beperkte informatie.

  • Visuele inspectie door pitcrew
  • Analyse van telemetriegegevens
  • Communicatie met de coureur
  • Beoordeling van impact op prestaties
  • Inschatting van reparatietijd vs. potentiële tijdwinst

Rol van marshals en wedstrijdleiding

Marshals zijn strategisch gepositioneerd langs het circuit en zijn vaak de eersten die schade aan een auto opmerken. Ze communiceren hun observaties direct aan de wedstrijdleiding via een geavanceerd communicatiesysteem.

De wedstrijdleiding, geleid door de Race Director, verzamelt informatie van verschillende bronnen. Naast meldingen van marshals, maken ze gebruik van camerabeelden en telemetriegegevens om de ernst van de schade te beoordelen.

ferrari
Foto: Formula Today

Op basis van deze informatie besluit de wedstrijdleiding of een auto veilig genoeg is om door te rijden of dat de coureur verplicht moet worden om naar de pits te gaan

.In sommige gevallen kan de wedstrijdleiding besluiten om een zwart-oranje vlag te tonen. Deze vlag, ook wel bekend als de ‘meatball’ vlag, verplicht een coureur om onmiddellijk naar de pits te gaan vanwege mechanische problemen of schade die een gevaar kan vormen.

SignaalBetekenisActie
Zwart-oranje vlagMechanisch probleem/schadeVerplichte pitstop
Zwarte vlagDiskwalificatieAuto uit de race halen
WaarschuwingsvlagPotentieel gevaarVerhoogde waakzaamheid

De samenwerking tussen marshals en wedstrijdleiding is essentieel voor het handhaven van de veiligheid op het circuit. Hun snelle beoordeling en besluitvorming zorgen ervoor dat potentieel gevaarlijke situaties snel worden aangepakt.

“Onze marshals zijn onze ogen op de baan. Hun expertise en snelle reactievermogen zijn onmisbaar voor het waarborgen van de veiligheid tijdens een race,” aldus Eduardo Freitas, FIA Race Director.

De uiteindelijke beslissing om een auto uit de race te halen ligt altijd bij het team. De wedstrijdleiding kan een coureur verplichten naar de pits te gaan, maar het is aan het team om te bepalen of reparatie mogelijk is of dat de auto moet worden teruggetrokken uit de race.

Gerelateerd nieuws

Waarom foutieve positionering op de startgrid kan leiden tot een straf

De FIA heeft strikte regels opgesteld om een gelijk speelveld te garanderen...

Hoe teams omgaan met strafseconden bij een pitstop

Deze straffen variëren van 5 tot 10 seconden en worden uitgevoerd tijdens...

Hoe herstartregels tijdens rode vlaggen tot penalty’s kunnen leiden

De FIA heeft specifieke procedures vastgesteld voor het hervatten van races na...

Hoe coureurs straffen vermijden door direct gehoor te geven aan teamorders

Teamorders worden tijdens races gegeven via de boordradio, meestal om een snellere teamgenoot...

Waarom achterblijvers soms straffen krijgen voor het niet op tijd aan de kant gaan

De FIA heeft strikte regels opgesteld over het gebruik van blauwe vlaggen...

Het verschil tussen een sportieve overtreding en een technische overtreding

Sportieve overtredingen hebben betrekking op het gedrag van coureurs tijdens races en...

Hoe de FIA coureurs bestraft voor het hinderen van anderen tijdens kwalificaties

De wedstrijdleiding analyseert videobeelden, telemetriegegevens en meldingen van coureurs om de ernst...

Hoe overtredingen tijdens de safety car-situaties worden aangepakt

Overtredingen tijdens safety car-situaties worden streng aangepakt door de FIA. De regels...