Christian Horner is tevreden dat de FIA actie onderneemt tegen flexi-wings, maar begrijpt niet waarom de volledige regelgeving pas later in het seizoen ingaat.
De nieuwe testprocedures voor de achtervleugel worden vanaf de start van het seizoen in Australië op 16 maart 2025 ingevoerd. De controle op de voorvleugels volgt echter pas tijdens de Spaanse Grand Prix, de negende race van het seizoen.
Horner uitte zijn onbegrip over deze keuze en vroeg zich hardop af waarom de FIA heeft gekozen voor race negen als invoermoment.
“Ik denk dat het goed is dat ze het hebben aangepakt. Er is duidelijk iets veranderd en opgeruimd aan de achtervleugel,” zei Horner tijdens een media-evenement in Londen. “De voorvleugel wordt pas bij race negen aangepast. Waarom negen? Ik weet het niet, maar het is wat het is. Het geldt voor iedereen.”
Dit betekent dat teams gedurende de eerste acht races mogelijk met een andere configuratie moeten rijden dan na de Spaanse Grand Prix.
Volgens Horner brengt dit extra kosten met zich mee, omdat teams hun voorvleugels in twee fasen moeten aanpassen.
De FIA heeft nog geen gedetailleerde uitleg gegeven waarom de nieuwe regels voor de voorvleugel pas bij de negende race ingaan.
Wat wel duidelijk is, is dat de aangepaste tests een reactie zijn op de voortdurende discussie over flexi-wings in de Formule 1.
In 2024 lagen McLaren en Mercedes onder vuur vanwege mogelijke flexibele vleugels, terwijl Red Bull en Ferrari de FIA opriepen om strenger op te treden.
De FIA concludeerde na het gebruik van camera’s dat er geen overtredingen waren, maar heeft besloten de testmethoden aan te scherpen.
Voor de achtervleugel betekent dit dat vanaf de eerste race van 2025 striktere buigingstests worden uitgevoerd. Voor de voorvleugel gaat deze test pas in vanaf Barcelona. Horner vindt deze fasering niet logisch.
“Het betekent dat je een set problemen hebt vóór race negen en een set problemen ná race negen. Dat drijft de kosten op,” aldus Horner.
De invoering van technische richtlijnen tijdens het seizoen is niet nieuw. In het verleden heeft de FIA vaker wijzigingen doorgevoerd als reactie op mogelijke grijze gebieden in het reglement.
Maar de keuze om de aanpassingen in twee fasen te laten verlopen, roept bij teams vragen op.
Ferrari ziet geen probleem in de latere invoering
Waar Horner kritische kanttekeningen plaatst, heeft Ferrari minder moeite met de latere invoering van de voorvleugeltest.
Volgens teambaas Frédéric Vasseur biedt de FIA juist duidelijkheid door een vast moment te kiezen waarop teams zich moeten aanpassen.
“Voor mij is het geen probleem,” verklaarde Vasseur. “Het belangrijkste is dat we weten dat we tegen Barcelona iets aan de voorvleugel moeten veranderen. Je kunt discussiëren over de timing, want het is net na Monaco en we moeten daar al met een volledig pakket aan voorvleugels naartoe. Maar uiteindelijk is het goed voor de planning dat we weten wanneer we iets moeten brengen.”
Vasseur gaf aan dat een plotselinge technische richtlijn tijdens de eerste races veel meer impact had gehad. Door nu een duidelijke deadline te hebben, kunnen teams zich voorbereiden en hun ontwikkelingsprogramma hierop afstemmen.
“Het slechtste scenario zou zijn geweest als we het seizoen zouden beginnen zoals nu en na twee of drie races een TD [technische richtlijn] zouden krijgen om iets te wijzigen. Dat zou een puinhoop zijn geweest. Maar nu weten we de situatie en kunnen we ons erop voorbereiden.”
Ook McLaren, de regerend wereldkampioen bij de constructeurs, verwacht geen grote gevolgen van de nieuwe tests. Teambaas Andrea Stella bevestigde dat de MCL39 aanpassingen nodig zal hebben, maar dat dit geen grote zorg is.
“Geen hoofdpijn,” zei Stella over de FIA’s technische richtlijn. “We hoeven voor de start van het seizoen nauwelijks iets te veranderen. Er is een kleine aanpassing nodig voor race negen.”
Volgens Stella zijn er andere technische vraagstukken die een veel grotere rol spelen in de prestaties van de auto. De strijd om tienden van seconden is voor McLaren belangrijker dan het aanpassen van de voorvleugel om te voldoen aan de nieuwe test.
“Ik weet dat dit een groot gespreksonderwerp is geworden, maar als we kijken naar waar we echt druk mee zijn en wat ons bezighoudt, zijn dat totaal andere zaken. Dat heeft veel meer te maken met het vinden van die paar extra tienden van een seconde,” aldus Stella.
McLaren verwacht dat hun aanpassingen aan de voorvleugel beperkt zullen blijven en geen grote invloed zullen hebben op de prestaties.
Dit betekent dat de technische richtlijn geen ingrijpende veranderingen afdwingt, maar vooral een verfijning is van bestaande regels.
Kosten en strategie: Wie wordt het meest getroffen?
Hoewel teams zoals Ferrari en McLaren de wijzigingen zonder grote zorgen tegemoet zien, is het voor andere teams mogelijk een grotere uitdaging.
Kleine teams met minder ontwikkelingsbudget kunnen problemen krijgen met de extra kosten die gepaard gaan met een gesplitste aanpassing van de vleugels.
De invoering van nieuwe technische regels tijdens het seizoen dwingt teams om middelen te spreiden en vooruit te plannen.
Sommige teams werken met lange ontwikkelingscycli, waarbij wijzigingen aan aerodynamische onderdelen ver van tevoren worden vastgelegd.
Voor hen kan een gefaseerde invoering, zoals nu met de flexi-wing tests, betekenen dat ze hun upgrades anders moeten timen. In plaats van één volledige upgrade voor het begin van het seizoen, moeten ze nu mogelijk een tweede update specifiek voor Barcelona inplannen.
De impact van de wijzigingen op de kampioenschapsstrijd is nog onduidelijk. Aangezien alle teams zich aan dezelfde regels moeten houden, is het een gelijk speelveld. Maar sommige teams kunnen er strategisch beter op inspelen dan anderen.
Red Bull lijkt zich zorgen te maken over de kosten en het dubbele aanpassingsproces, terwijl Ferrari en McLaren de wijzigingen als een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling zien.
De vraag blijft of bepaalde teams een groter voordeel halen uit de eerste acht races, voordat de voorvleugelregel wordt aangescherpt.
Met de seizoensstart in Australië en de eerste grote regelverandering pas in Spanje, kan dit betekenen dat teams in de eerste races meer experimentele configuraties testen.
Afhankelijk van hoe streng de FIA de flexi-wing controles uitvoert, zou het kunnen dat sommige teams tegen de limieten aan blijven opereren totdat de strengere tests in Barcelona ingaan.
Wat nu al vaststaat, is dat de discussie over flexi-wings nog lang niet voorbij is. Christian Horner heeft zijn twijfels geuit, maar de FIA heeft de invoeringsstrategie bepaald.
De komende races zullen uitwijzen of teams de grenzen blijven opzoeken en of de FIA tussentijds ingrijpt als er aanwijzingen zijn dat flexibele vleugels nog steeds een rol spelen in de prestaties van bepaalde auto’s.