Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Geheime crashcamera’s in Formule 1: Dit is waarom ze nodig zijn

Geheime crashcamera’s in Formule 1: Dit is waarom ze nodig zijn

743
Geheime crashcamera’s in Formule 1: Dit is waarom ze nodig zijn
Foto: Matt Amys

Elke Formule 1-auto heeft een verborgen camera die cruciale beelden vastlegt, maar deze worden nooit uitgezonden op tv. Alleen de FIA heeft toegang tot deze opnames.

De vraag is: waarom bestaat deze camera, wat wordt ermee vastgelegd en hoe wordt deze gebruikt? De camera is zo geheim dat het ruim een jaar kostte om de volledige werking en toepassing ervan te achterhalen.

De camera bevindt zich net boven de standaard onboard-camera aan de Halo, maar in tegenstelling tot de bekende tv-beelden, is deze slowmotioncamera uitsluitend bedoeld voor veiligheidsanalyses.

Dit betekent dat hij continu opneemt tijdens elke ronde, maar alleen wordt bekeken bij incidenten.

Waarom krijgen we deze beelden niet te zien? Simpel: de camera is bedoeld voor technische evaluaties en niet voor entertainment. De enige keer dat er een screenshot opdook, was tijdens het onderzoek naar Romain Grosjean’s crash in Bahrein in 2020.

Hoe de FIA deze geheime camera gebruikt

De FIA gebruikt deze camera uitsluitend voor crashanalyses. Wanneer een coureur een ongeluk krijgt, levert de camera essentiële informatie over de impact, de bewegingen van de coureur en de werking van veiligheidsvoorzieningen zoals de Halo, gordels en hoofdsteun.

Nuno Costa, FIA Safety Director: “We gebruiken deze beelden om te analyseren of de veiligheidsmaatregelen correct functioneren. Als we verbeteringen kunnen aanbrengen, baseren we die op deze opnames.”

Met deze camera kan de FIA exact zien hoe een coureur beweegt tijdens een crash. Dit helpt bij het verbeteren van de auto’s, het medische protocol en de baanveiligheid.

Zo werden na Grosjean’s crash maar liefst 26 veiligheidsverbeteringen doorgevoerd, variërend van chassisaanpassingen tot verbeterde brandbestendigheid.

De camera heeft geen live-uitzending zoals de andere onboard-camera’s. In plaats daarvan wordt de footage lokaal opgeslagen en later geanalyseerd, samen met data uit andere sensoren zoals de G-krachtsensoren en telemetriegegevens.

Lees ook:  FIA-functionarissen uitgesloten van belangrijke vergadering door Ben Sulayem

Dit zorgt voor een nauwkeurige reconstructie van het ongeval.

De camera is klein en valt nauwelijks op. Hij zit in de Halo verwerkt, net boven de gebruikelijke onboard-camera. Teams mogen de Halo bedekken met aerodynamische covers, waardoor de camera aan het zicht wordt onttrokken.

In de Formule E, waar deze covers niet zijn toegestaan, is de camera beter zichtbaar. De belangrijkste specificaties van de camera:

  • Opnamekwaliteit: VGA-resolutie (voldoende detail voor crashanalyse)
  • Framerate: 400 frames per seconde (extreem gedetailleerde slowmotion)
  • Opslag: 32 GB interne opslag
  • Behuizing: Volledig aluminium, schokbestendig
  • Aansluiting: Verbonden met de SDR (Surveillance Data Recorder)

Ricardo, fabrikant van de camera: “De camera is ontworpen om crashes te overleven. Hij heeft een onafhankelijke voeding en kan autonoom blijven werken, zelfs als de hoofdvoeding van de auto uitvalt.”

De camera start automatisch met opnemen zodra de auto in beweging komt en blijft dit doen totdat de sessie is afgelopen. De beelden worden vervolgens via een bekabelde verbinding naar een zwarte doos in de auto gestuurd, vergelijkbaar met een vliegtuigblackbox.

Waarom zien we deze beelden nooit op tv?

De beelden zijn strikt vertrouwelijk. De FIA gebruikt ze uitsluitend voor veiligheidsonderzoek en crashanalyses. Dit betekent dat ze niet bedoeld zijn voor publiek gebruik.

Slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals bij de analyse van Grosjean’s crash, krijgen we een glimp te zien van de opnames.

Een reden waarom de beelden niet worden gedeeld, is dat ze zeer gedetailleerde informatie bevatten over hoe coureurs zich gedragen tijdens crashes.

Dit kan niet alleen privacykwesties opleveren, maar ook gevoelige informatie over de veiligheidsstructuren van de auto’s onthullen.

Lees ook:  Red Bull krijgt gehoor bij de FIA: Strengere tests voor ‘mini-DRS’ ingevoerd

Daarnaast zijn de bestanden enorm groot door de hoge framerate en resolutie. Dit maakt het onpraktisch om ze live uit te zenden.

Terwijl standaard onboard-camera’s werken op 1280×720 resolutie met 50 frames per seconde, registreert de slowmotioncamera elk detail met 400 frames per seconde.

Dit zou enorme vertragingen en dataverwerking vereisen om de beelden in een tv-uitzending te integreren.

Nuno Costa, FIA Safety Director: “Zonder slowmotionbeelden mis je cruciale details. Het helpt ons te begrijpen hoe verschillende veiligheidsvoorzieningen functioneren en of verbeteringen nodig zijn.”

Hoewel de slowmotioncamera strikt geheim is, zijn er meerdere onboard-camera’s die wel worden gebruikt voor tv-uitzendingen:

CameraLocatieDoel
Frontwing-cameraOp de voorvleugelGezichtspunt van laag bij de grond
T-cameraBovenop de airboxVoor- en achteruitzicht
GezichtscameraOp de HaloClose-up van de coureur
SchoudercameraAchter de coureurAlternatieve onboard-beelden
UitlaatcameraAchterop de autoWeergave van de achtervolgers
360-cameraNet voor de HaloWordt gebruikt voor content na de race

De slowmotioncamera is de enige die niet wordt gebruikt voor entertainment en uitsluitend voor veiligheidsdoeleinden dient.

De eerste publieke beelden van de geheime camera

Voor het eerst heeft de FIA beelden vrijgegeven van een incident waarin de slowmotioncamera werd gebruikt. Dit was een crash van Sergio Pérez tijdens de kwalificatie van de Hongaarse Grand Prix in 2024.

Hoewel de crash niet ernstig was, gaf het waardevolle inzichten in hoe de coureur en de veiligheidsmaatregelen reageerden op de impact.

De FIA combineerde de slowmotionbeelden met data van versnellingssensoren en hoofdtrauma-analyse, wat helpt bij de beoordeling van veiligheidssystemen. Dit is een doorbraak in hoe Formule 1 de veiligheid blijft verbeteren.

Nuno Costa, FIA Safety Director: “We leren meer van bijna-crashes dan van grote crashes. Dit helpt ons te begrijpen welke veiligheidsmaatregelen effectief zijn.”

Het vrijgeven van deze beelden is een zeldzaam moment en benadrukt hoe essentieel deze camera is voor de veiligheid van de sport.

Gerelateerd nieuws

max verstappen en george russell

Verstappen en Russell in beeld voor mogelijke ruildeal: ‘het wordt steeds logischer’

De kans dat Max Verstappen zijn contract bij Red Bull tot en...

Christian Horner Red Bull

Verstappen na GP van China: ‘ik voelde ineens veel meer grip, maar de balans bleef hetzelfde’

Max Verstappen sloot de Grand Prix van China 2025 af met een...

Fred Vasseur Ferrari

Ferrari geeft uitleg over te lichte auto van Leclerc: ‘slijtage banden oorzaak gewichtsovertreding’

Ferrari heeft na afloop van de GP van China verklaard waarom de...

Charles Leclerc Ferrari

Dubbele diskwalificatie treft Ferrari zwaar: ‘onacceptabele fouten in cruciale fase seizoen’

Ferrari kreeg tijdens de Chinese Grand Prix een klap die zijn weerga...