De Formule 1-seizoenen van 2024 en 2025 staan in het teken van stabiliteit, maar dat betekent niet dat er geen aanpassingen zijn aan het reglement. In 2025 worden zes belangrijke wijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op prestaties, strategieën en de competitie binnen de sport.
Hieronder worden deze zes regelwijzigingen uitgebreid toegelicht.
Sinds 2019 werd een extra punt toegekend aan de coureur met de snelste ronde in een race, mits hij in de top tien eindigde. Dit systeem wordt in 2025 afgeschaft. Hoewel de intentie was om races spannender te maken, bleek in de praktijk dat het extra punt vaak naar de snelste auto ging die aan het einde van de race een vrije pitstop kon maken.
Er waren ook gevallen waarin dit punt controversieel werd toegekend. Tijdens de Grand Prix van Singapore in 2023 pakte Daniel Ricciardo de snelste ronde en nam hij zo een punt weg bij Lando Norris, die in de titelstrijd zat.
Dit leidde tot speculaties dat Red Bull’s zusterteam RB de strategie gebruikte om Max Verstappen te bevoordelen. De teams kwamen uiteindelijk overeen om het punt voor de snelste ronde te schrappen vanaf 2025.
Gevolgen:
- Coureurs en teams hoeven zich niet langer te focussen op strategische pitstops puur voor de snelste ronde.
- De strijd om de titel wordt minder beïnvloed door een enkel extra punt dat strategisch gemanipuleerd kan worden.
Verhoging van het minimale gewicht voor coureurs
De auto’s in de Formule 1 zijn de afgelopen jaren steeds zwaarder geworden door grotere powerunits, batterijen en strengere veiligheidsvoorschriften. In 2024 is het minimumgewicht van een auto verhoogd naar 800 kg.
In 2025 wordt er een extra maatregel genomen die specifiek gericht is op het gewicht van de coureurs.
Het minimumgewicht voor coureurs inclusief hun stoel wordt verhoogd van 80 kg naar 82 kg. Dit zorgt ervoor dat zwaardere coureurs niet langer benadeeld worden ten opzichte van lichtere coureurs, omdat teams voor lichtere coureurs extra ballast moeten toevoegen.
Impact:
- De verhoging helpt grotere coureurs zoals George Russell en Nico Hülkenberg, die eerder op dieet moesten om niet benadeeld te worden.
- Teams moeten opnieuw naar hun gewichtsverdeling kijken en mogelijk aanpassingen maken aan hun chassis en ballastverdeling.
De extreme hitte en luchtvochtigheid van de Grand Prix van Qatar in 2023 leidden tot uitputting bij meerdere coureurs. Daarom introduceert de FIA in 2025 een verplicht koelsysteem voor races waarbij de temperatuur boven de 30,5°C wordt voorspeld.
Dit systeem, ontwikkeld door Chillout Motorsports, bestaat uit een batterij-aangedreven koelvest met 48 meter aan buizen die koelvloeistof rond het bovenlichaam van de coureur laten circuleren. Daarnaast mogen teams een extra luchtinlaat op de auto aanbrengen om de warmte-uitwisseling te verbeteren.
Technische details:
- De koelvloeistof mag alleen bestaan uit lucht, water of een oplossing van natriumchloride, kaliumchloride of propyleenglycol.
- Het systeem voegt 5 kg toe aan het minimumgewicht van de auto bij races waarin het wordt gebruikt.
- Een extra luchtscoop op de neus mag worden toegevoegd om lucht naar de coureur te leiden.
Strengere regels tegen flexibele vleugels
Flexibele vleugels zijn een terugkerend punt van discussie in de Formule 1. McLaren ontwikkelde in 2023 een achtervleugel die bij hoge snelheden meeboog en zo de luchtweerstand verminderde, wat bekend werd als ‘mini-DRS’. Dit systeem is vanaf 2025 verboden.
De FIA heeft de minimale en maximale breedte van de DRS-openingen aangescherpt. De opening mag nu maximaal 13 mm breed zijn in plaats van 15 mm. Bovendien moet de overgang van gesloten naar open stand binnen 400 milliseconden plaatsvinden, waardoor geleidelijke flexibiliteit niet meer mogelijk is.
Daarnaast wordt de regelgeving rondom flexibele voorvleugels aangescherpt. Vanaf de Grand Prix van Spanje 2025:
- De verticale doorbuiging aan de uiteinden van de voorvleugel wordt verlaagd van 15 mm naar 10 mm.
- De doorbuiging bij het bevestigingspunt wordt verlaagd van 3 mm naar 2 mm.
- De voorvleugels moeten een derde stijver worden bij de standaard FIA-testen.
Deze aanpassingen treffen teams zoals McLaren en Mercedes, die in 2023 profiteerden van aerodynamische flexibiliteit, terwijl Ferrari en Red Bull aandrongen op strengere controles.
Om te voorkomen dat teams oude auto’s gebruiken om nieuwe technologieën te testen, introduceert de FIA voor 2025 een limiet op testdagen met auto’s van twee tot vier jaar oud. Teams mogen in totaal slechts 20 testdagen gebruiken voor oudere auto’s.
Daarnaast worden racecoureurs beperkt tot 1.000 testkilometers per seizoen, verspreid over maximaal vier testdagen. Dit voorkomt dat teams zoals Red Bull en Mercedes uitgebreide testprogramma’s opzetten buiten het officiële testseizoen om.
Wat betekent dit?
- Minder gelegenheid om nieuwe onderdelen buiten de reglementaire tests te ontwikkelen.
- Teams moeten hun tests met simulaties en windtunnels optimaliseren.
- Jonge coureurs krijgen minder gelegenheid om ervaring op te doen in oudere auto’s.
Duidelijke regels bij geannuleerde kwalificaties
De chaotische kwalificatie van de Grand Prix van Brazilië 2023 bracht een regelprobleem aan het licht. Op sprintweekenden was onduidelijk welk resultaat gebruikt moest worden als een kwalificatiesessie niet kon plaatsvinden.
Vanaf 2025 geldt:
- Als geen enkele kwalificatiesessie doorgaat, wordt de startgrid bepaald op basis van het huidige kampioenschapsklassement.
- De definitieve startgrid wordt 1 uur voor de race vastgesteld in plaats van 2 uur.
- Coureurs die zich terugtrekken tot 75 minuten voor de start worden uit de opstelling gehaald en de rest schuift op.
Dit voorkomt herhaling van situaties zoals in Brazilië, waar de gridindeling onduidelijk was na de afgelaste kwalificatie en de uitval van Alex Albon.
Deze zes regelwijzigingen zullen invloed hebben op strategieën, de voorbereiding van teams en de competitie binnen de Formule 1. Elk detail in de reglementen kan het verschil maken in een sport waar milliseconden en millimeters het verschil betekenen tussen winnen en verliezen.