Op donderdag presenteerde de FIA officieel een overzicht van de geheel nieuwe regelgeving voor 2026, die gebaseerd is op powerunits met een veel grotere nadruk op elektrische energie. Om de F1-snelheden te behouden, is er veel aandacht besteed aan het aanpassen van het chassis om de nadelen van de complexe motorformule te compenseren, waaronder de toevoeging van actieve aerodynamica en kleinere, iets lichtere auto’s.
Wijzigingen aan de auto’s
In 2026 zal de wielbasis dalen van 3600 mm naar 3400 mm, terwijl de breedte wordt verminderd van 2000 mm naar 1900 mm. De downforce wordt met 30% verminderd en de luchtweerstand met 55% om te helpen compenseren voor lagere topsnelheden en om de vuile lucht te verminderen die het moeilijker maakt voor auto’s om wiel-aan-wiel te racen. Ondanks de voortdurende zorgen over hoe de nieuwe machines zullen presteren, is Aston Martin-coureur Alonso sceptisch over het doel van de F1 om het autogewicht met 30 kg te verminderen.
De uitdagingen volgens Alonso
Alonso, tweevoudig F1-wereldkampioen, uitte zijn twijfels over de haalbaarheid van dit doel. Hij zei: “Ik denk dat het waarschijnlijk onmogelijk is om 30 kilo te bereiken. Als de poweurnit voor 50% elektrisch is en je de batterijen nodig hebt om dat te ondersteunen, zullen de auto’s gewoon 20 of 30 kilo toenemen door de powerunit. En dan wil je 30 kg verminderen – je moet 60 kilo van de huidige auto laten vallen, wat op dit moment hetzelfde is, waarschijnlijk is dat voor de teams een onmogelijke doelstelling.
Ze hebben twee jaar om dat doel te bereiken en zoals altijd in de Formule 1, wat in 2024 onmogelijk is, zal in 2026 werkelijkheid worden omdat er zeer slimme mensen in de teams werken. Maar ik denk dat alles een gevolg is van iets anders dat in de auto’s zit.”
Zorgen van andere coureurs
Williams-coureur Alex Albon uitte ook zijn zorgen over de “extreem langzame” snelheden die de nieuwe auto’s naar verluidt in de simulator bereiken, hoewel hij vond dat kleinere auto’s een stap in de juiste richting zijn. Hij zei: “Laten we zien. Ik wil niet voor mijn beurt spreken, maar het gaat erg langzaam, extreem langzaam,” toen hem werd gevraagd naar de regels van 2026.
“Ik vermoed dat er veel wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de rechte lijnsnelheden niet afnemen aan het einde met al die MGU-K en wat dan ook die erbij betrokken zijn. Ik denk nog steeds dat er wat werk aan de winkel is. Als je de snelheidsprofielen rond sommige van de circuits bekijkt… het is behoorlijk langzaam.”
Albon benadrukte ook dat lichtere auto’s niet gratis komen. “Het is meer gewoon een toewijding van de teams om dat gewicht te proberen te verminderen. De grootte van de auto’s, denk ik, is de juiste richting. Het lijkt er duidelijk op dat om te herstellen wat deze nieuwe motorreglementen creëren, alles extreem gecompliceerd wordt. Ik zou liever gewoon wat eenvoudigere motoren hebben.”